Norska forskare vill slå hål på matmyter

Foto: PER BJÖRN
NORSKA FORSKARE MOT STRÖMMEN Ett norskt forskningsteam går nu emot flera av våra vanligaste uppfattningar kring mat. Exempelvis att alkohol kan ha en skyddande effekt.
NYHETER

E-nummer är inte så farliga som vi tror, frysta grönsaker är nyttigare än färska och bryggkaffe är att föredra framför kokkaffe.

Det hävdar flera norska kostexperter, enligt VG.

Ett norskt expertteam går nu emot flera av våra vanligaste uppfattningar kring mat.

De menar bland annat att frysta grönsaker är nyttigare än färska.

Anledningen är att färska grönsaker kan importeras när som helst på året och sedan lagras under en längre tid.

På så sätt försvinner många av de färska grönsakernas näringsämnen – medan de frysta grönsakerna oftast är nyskördade och bevarar näringsinnehållet medan de är frysta.

– De har i och för sig lite rätt, men problemet med frysta grönsaker är att de har värmebehandlats innan de har frysts ner och då tappar de mycket av sin näring, säger kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

Splittrade uppfattningar om E-nummer

E-nummer används för beteckning av livsmedelstillsatser och brukar oroa många. Men det råder olika uppfattningar huruvida oron är befogad eller inte.

– Många tror att E-nummer är farliga och håller sig borta från dem, men det är inte sant. Många av dem innehåller ingredienser som innehåller C- och E-vitaminer, säger Kjersti Aaby till VG.

Men kostrådgivaren Ulrika Davidsson är skeptisk.

– Vissa tillsatser behövs, men det finns jättemycket som inte alls behövs. Framför allt aromämnen och smakförstärkare är farliga för oss.

Bryggkaffe filtrerar bort onyttiga ämnen

En annan myt är att kokkaffe är nyttigare än bryggkaffe – något som enligt forskarnas nya rapport är felaktigt.

– När man filtrerar kaffet, så filtrerar man bort en substans som kan orsaka ökat kolesterolvärde, säger matforskaren Kjersti Aaby till VG.

Dessutom visar ny forskning att kaffe innehåller viktiga antioxidanter.

"En skyddande effekt"

Att vin i mindre mängder kan ha positiva hälsoeffekter har länge varit ett forskarrön.

Øivind Kristensen, hjärtspecialist vid National Health Association menar att det inte nödvändigtvis måste vara vin. Ny forskning visar att alla former av alkohol kan ge samma effekt.

– Ingen rekommenderas att börja dricka alkohol för hälsans skull, men vi vet att alkohol ökar det nyttiga kolesterolet. Det har en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdomar. Men vi pratat om ett till två glas alkohol per dag. Större mängder alkohol ökar snarare risken för hjärtsjukdomar, säger han till VG.

Utlåtandet får dock mothugg av Ulrika Davidsson.

– Jag tror inte alls att det är nyttigt för kroppen. Gränsen går vid ett halvt glas vin, men vi svenskar dricker inte ett halvt glas, vi dricker ett helt glas när vi dricker.

"Använd sunt förnuft"

Ulrika Davidssons främsta tips är att lyssna mer till sig själv.

– Använd sunt förnuft. Jag tror att man är sin egen expert. Om man mår bra av att till exempel dricka mycket kaffe, så fortsätt med det. Jag tror att man ska känna efter mycket mer själv.

Experterna om matmyterna

Alkohol

Norska experter: "Ett till två glas valfri alkohol om dagen kan vara bra för hjärtat".

Svenska experten: "Det ifrågasätter jag starkt. Jag tror inte alls att det är nyttigt för vår kropp. Framförallt inte för förbränningen".

E-nummer

Norska experter: "E-nummer är inte så farligt som vi tror. Innehåller C- och E-vitaminer"

Svenska experten: "Jag tror att många E-nummer är väldigt hälsoskadliga. Allt beror på hur mycket du konsumerar, men jag tror absolut att det är farligt på lång sikt".

Kaffe

Norska experter: "Kaffe innehåller nyttiga antioxidanter".

Svenska experten: "Kaffe har både positiva och negativa egenskaper. Jag tror att det bäst att göra som italienarna gör och använda nyrostade kaffebönor och dricka en liten espresso istället för att dricka baljor av kaffe latte, som vi gör i Sverige".

Sylt

Norska experter: "Att äta sylt med låg sockerhalt är att bra sätt att få i sig bär".

Svenska experten: "Det enda som är bra med sylt är ju bären. Det finns ingen logisk anledning äta sylt".

Nötter

Norska experter: "Nötter är en bra källa för bland annat mineraler, protein och fettsyror. En liten handfull varje dag är bra, men det är viktigt att det inte är saltade".

Svenska experten: "Det finns nyttiga fetter i nötter. Men det är mandel och valnötter och den typen av nötter som är nyttigt, inte de som är saltade. Det är en stor missuppfattning".

ARTIKELN HANDLAR OM