Reinfeldt: ”Riskerar ett splittrat Ukraina”

NYHETER

Julia Tymosjenko har släppts fri och väntas ta en maktposition i det nya Ukraina.

Hon har uttalat sig EU-vänligt – men Fredrik Reinfeldt fruktar att Ukrainas kaos fortsätter.

– När landet går till val riskerar vi att få se ett djupt splittrat Ukraina, säger han i TV4.

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

När den tidigare premiärministern och sedan 2011 fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko släpptes fri under lördagen hyllade hon folket och uppgav att hon vill se ett enat Ukraina.

Tymosjenko vill även se att landet närmar sig Europa.

– Jag är säker på att Ukraina kommer att bli medlem i Europeiska unionen inom den närmsta framtiden. Jag tror det kan förändra allt för Ukraina, sa hon framför tv-kamerorna.

Befarar splittring

–  Ingen hade kunnat ana att de människor som samlades på torget skulle kunna skapa historia på det här sättet. De har ändrat historien, och inte bara för Ukraina, fortsatte Tymosjenko.

I TV4:s Nyhetsmorgon har statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterat frisläppandet – och är orolig för hennes hälsa:

– Det har kommit rapporter om att hon inte är helt fysiskt kurant, det såg vi när hon satt i rullstol. Låt oss se hur mycket sjukvård hon behöver och vilken politisk kraft hon kan bli.

Reinfeldt befarar att splittringen i Ukraina kan vara fortsatt stark trots att Julia Tymosjenko väntas få en toppostion.

– Hon var en färgstark och karismatisk person. Hon var så osams med Jusjtjenko, som då var president, och han försökte förhala en lunch för att få oss att undvika att träffa henne. Det säger något om det personliga agget, och det kommer tyvärr att fortsätta att handla om detta.

Krävs reformer

Statsministern tror att det kommer krävas stödpaket tillsammans med reformkrav för att landet ska komma på fötter.

– Vi är en del av IMF och har aktat oss för att bli en bankomat som ger pengar om det inte leder till reformer och förbättringar. Nu lever man av kortsiktiga lån av Ryssland där villkoren är sämre än IMF, säger han i Nyhetsmorgon.

Även den siste ledaren för Sovjetunionen, Michail Gorbatjov, 82, har kommenterat situationen i Ukraina:

– Till syvende och sist är det här ett resultat av regeringens oförmåga att agera demokratiskt, säger Gorbatjov enligt AP.

Regimen i Ukraina borde ha arbetat hårdare för att öppna upp för intern dialog och agera mot korruption, enligt den förre Sovjetledaren.

ARTIKELN HANDLAR OM