Maktstrid efter knarkkungens fall

NYHETER

Nu börjar kampen om tronen i den mäktiga Sinaloakartellen i Mexiko – efter att ledaren gripits av specialstyrkor och forslats iväg med helikopter. Processen att hitta nästa ledare kan utlösa en ny våldsvåg.

El Chapo, "Kortisen", kunde i lördags morse inte längre hålla sig undan det mexikanska rättsväsendets långa arm, som jagade honom från gömstället i staden Culiacán till semesterorten Mazatlán vid Stillahavskusten. Marinkåren sattes in i det avgörande gripandet och flög honom i helikopter till ett högsäkerhetsfängelse, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Vem ska ta över?

Joaquín Guzman, som han egentligen heter, nämns ibland som en av världens mäktigaste män, på plats 67 enligt affärstidningen Forbes. Fram till gripandet basade han över Sinaloakartellen – organiserad som ett storföretag med uppskattningsvis 150 000 anställda.

Kartellen står för runt en fjärdedel av narkotikan som smugglas från Mexiko till USA – och gripandet kan bli startskottet för en ny våldsvåg i landet när makthungriga underhuggare kämpar om herraväldet.

– Vi har redan sett ett ökat våld under de senaste månaderna i Sinaloa efter fängslandet eller dödandet av flera högt uppsatta medarbetare, jag väntar mig mer, säger Malcolm Beith, expert på de mexikanska kartellerna, till Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM