Apple ska krossas i Barcelona

1 av 3 | Foto: REUTERS
Huawei visar upp en ”mediapad” på mobilmässan.
NYHETER

BARCELONA. I dag är det ”Apple mot byket" i Barcelona.

Alla mobiltillverkare som vill få fram en Iphonedödare är på plats med sina senaste modeller.

Efter flera år med ont om nya produkter står lanseringarna som spön i backen under måndagen.

I dag är det verkligen mobildag i Barcelona.

Från morgon till kväll kommer de senaste smarta mobilerna att visas upp för första gången. Utom Apples. Apple har aldrig varit med på Mobile World Congress som är världens största årliga mobilmässa.

Det startar med Nokia och Sony som båda håller presskonferens och visar upp nya produkter klockan 08.30.

Fyra procent av marknaden

Nokia väntas visa upp sin första Androidmobil någonsin. Den ska vara riktad mot utvecklingsländer, men går den bra kan det vara en provballong för hur Nokia ska agera framöver när Microsoft nu köpt företaget.

Microsofts eget operativsystem Windows Phone kämpar i uppförsbacke och har knappt fyra procent av världsmarknaden trots stora ansträngningar. Det lär också bli någon ny Lumiamobil från Nokia i dag.

Gynnar Lund

Sony har skalat bort persondatorer och kommer att dra sig ur tv-tillverkning. Det gör att mobila produkter blir centrala för den japanska jätten och det har i sin tur satt utvecklingscentret i Lund i framsätet. I Lund utvecklas och designas alla Sonys Mobiles tillbehör: smarta klockor, headsets och även den nya Smartband. Det smygvisades på Ces i Las Vegas i januari men får premiär på riktigt i dag.

Dessutom kommer Sony att visa upp Sony Xperia Z2 och Z2 Tablet. Uppföljare till de populära Z1-modellerna.

Krymper sin modell

Lg passade på att visa upp en mindre variant av sin G2 förra veckan. Den kommer att finnas på mässan. Det är en intressant trend att både Lg och Sony släppt mindre mobiler samtidigt som förståsigpåare och analytiker mer eller mindre kräver att Apple ska släppa en större modell. Då väljer Lg och Sony att krympa sina för att attrahera kunder som annars lockas av Iphones mindre format.

Htc väntas visa upp en ny Desire och kanske en Windowsmobil. Däremot dröjer

One II (eller M8 som den också kallas). Den väntas inte lanseras förrän under ett event i London 25 mars.

Kinesiska Huawei passade på att lansera sina hetaste produkter redan på söndagseftermiddagen.

Smart armband

Ascend G6 är en smäcker 4g-mobil och Huawei visade också upp två nya surfplattor. Dessutom det smarta armbandet Talkband B1 som håller koll för träning och aktivitetsnivåer, logga dagen och dessutom fungerar både med Android och Iphones.

Men dagens huvudnummer väntas ändå bli Samsungs Unpacked 5 som startar klockan 20 på kvällen. Där kan vi vänta oss nya Galaxy S5 med biometrilås, bättre kamera  och vattentät. Det kan också bli fler versioner som för Galaxy S4: vanlig, mini och zoom med riktigt kameraobjektiv. Samsung väntas också visa upp uppföljaren till smartklockan Galaxy Gear. Galaxy Gear 2 kommer dock sannolikt att drivas av det öppna operativsystemet Tizen istället för Android.

ARTIKELN HANDLAR OM