Janukovytj jagas för massmord

NYHETER

Viktor Janukovytj är försvunnen.

Nu har Ukrainas avsatte president efterlysts – för massmord.

Enligt obekräftade uppgifter ska Janukovytj tillsammans med sina livvakter lämnat sin privata bostad i Balaklava-regionen.

Foto: AP
Ukrainas numera avsatte president Viktor Janukovytj.

Förutom ex-presidenten ska också flera andra tjänstemän vara efterlysta.

Landets inrikesminister Arsen Avakov skriver på sin Facebooksida att en förundersökning om misstänkt massmord på fredliga medborgare formellt har inletts, rapporterar TT-AFP.

Enligt Reuters tillägger han: ”Janukovytj och andra ansvariga personer har förklarats efterlysta”.

Oklart var han befinner sig

Många vill se den avsatte presidenten ställas inför rätta.

Minst 82 människor, främst demonstranter, dödades under oroligheter förra veckan, uppger AP.

Men det är ännu oklart var Janukovytj befinner sig.

I fredag rapporterades han ha flytt Kiev.

– Våra uppgifter, och jag pratade med utrikesministern för en halvtimme sedan, är att president Janukovytj har rest till Charkiv för något slags möte, sa en regeringskälla i Washington till nyhetsbyrån AFP då.

Enligt AP ska han senast ha setts på halvön Krim. Uppgiften kommer från inrikesminister Avakov.

Janukovytj ska ha lämnat sitt privata residens i regionen Balaklava och begett sig mot en okänd destination i bil, uppger TT med hänvisning till Reuters.

”Lämnar inte landet”

Det var i lördags som parlamentet avsatte den tidigare presidenten efter månadslånga protester och demonstrationer mot honom med upprinnelse i att han inte skrev under ett samarbetsavtal med EU.

Janukovytj kallade händelseutvecklingen i Ukraina ”en statskupp” när han gav en tv-intervju i fredags från staden Charkiv.

– Jag kommer inte att lämna landet, jag kommer inte att lämna in min avskedsansökan - jag är Ukrainas lagligt valda president, sa han.

Samtidigt reser i dag EU:s utrikeschef Catherine Ashton till Ukraina, bland annat för att med landets nya makthavare diskutera åtgärder för att stabilisera ekonomin, rapporterar TT-AFP.

”Viktigt att Cathy Ashton från EU är i Ukraina i dag. Vi vill lyssna för att se hur vi kan hjälpa landet att få den nystart som är nödvändig”, twittrade Sverige utrikesminister Carl Bildt om besöket på måndagsmorgonen.

ARTIKELN HANDLAR OM