"Jag försökte finnas till hands"

Centerledaren om dödsfallen i familjen

1 av 2
NYHETER

När båda svärföräldrarna gick bort samtidigt i cancer började Centerpartiets ledare Annie Lööf att fundera över livet.

– Jag insåg att det viktigaste är att familjen är frisk. Efter att jag kommit det här så nära så blev jag mer beroende av att hitta tiden att bara vara Annie och vara med familjen, säger hon i SVT:s Nyfiken på partiledaren.

När Centerpartiets Annie Lööfs tar plats i den orangea fåtöljen hos terapeuten och läkaren Poul Perris är det med SVT:s förhoppning om att vi ska förstå lite mer om varför just Annie Lööf leder Centerpartiet. Och en liten bit på den vägen kommer Perris. Annie Lööf pratar mer än gärna om sin "bullerbybarndom". Om hur hon fick sitta med farfar på traktorn och med egna ögon se var maten kom i från. Därifrån kommer förkärleken för närodlat och den tidiga kunskapen om hur kretsloppet fungerar, enligt Annie Lööf.

Förlorade båda svärföräldrarna

Den romantiska bilden av den lilla busiga rödhåriga flickan på landet, som varken hade förskola eller fritids, utan fick vara hos farmor, får terapeuten Poul Perris att ganska snabbt ställa frågan:

Men motgångarna då?

Då berättar centerledaren om ett tragiskt år, i nutid.

– För två år sedan förlorade jag båda mina svärföräldrar i cancer, under samma år. Det gör att man ser livet på en annat sätt, säger Annie Lööf. Hon förklarar att det gjort att hon nu värnar mer om relationer med nära och kära och att den tuffa tiden handlade mest om att stötta sin make.

– Det påverkade så klart min man och hans familj på ett nära sätt,där skulle jag som fru stödja och finnas till hands, säger hon.

”Mycket mer får vi inte veta”

Så värst mycket mer om vad som format centerledaren får vi inte veta. De politiska diskussionerna fanns närvarande i barndomshemmet och det var i samband med Göteborgskravallerna 2001 som Annie Lööf på allvar började få upp ögonen för globaliseringens effekter och svenska företags möjligheter i en global värld. Men när Poul Perris ställer frågan om hon själv deltog under kravallerna skrattar hon avvärjande. Nej, men det fick henne att delta i de politiska diskussionerna i skolan och senare att börja läsa på om partierna. Tyngdpunkten på människans rätt att bestämma över sitt eget liv, och frihet, fick henne att välja Centerpartiet. Men jante och tävlingsinstinkten var det som drev henne att som 22-åring kandidera till riksdagen.

– När folk sa att jag inte skulle bli ledsen om jag inte fick en riksdagsplats så tänkte jag, att jag ska minsann visa dem, säger hon.

Funderar inte över misslyckanden

Precis som barndomens dagar i Maramö beskrivs av Annie Lööf som ett ulligt paradis så förvandlas också hennes turbulenta tid som partiledare till en spännande utmaning i Nyfiken på. Poul Perris vänder på alla stenar han har till hands för att hitta en spricka. Han tar upp diskussionerna om partiprogrammet förra vintern, hur det är att både vara partiledare och leda ett departement som så ung och om det möjligen kan finnas baksidor med att vara en tävlingsmänniska? Men centerledaren vill inte se sitt liv på det sättet. Till slut ställer Poul Perris den mycket raka frågan:

Vad är ditt största misslyckande som politiker?

– Svår att svara på när man är mitt i den politiska gärningen. Det får man fundera på när man slutar. Jag funderar inte över det nu, säger Annie Lööf.

Programmet sänds i SVT på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM