”Skulle döda honom med mina bara händer”

1 av 12
NYHETER

Förra veckan var han demokratiskt vald president i Europas näst största land.

Nu jagas Viktor Janukovytj misstänkt för massmord på sitt eget folk.

– Han förtjänar samma öde som Ceausecu. Han borde hängas på Maidan, säger Vasyl Cherniutsi, en av demonstranterna.

På bara några dagar blev han av med sitt ämbete, tvingades på flykt och många av hans närmaste medarbetare har vänt honom ryggen. Numera är han även formellt misstänkt för delaktighet i dödsskjutningarna av demonstranter på gatorna i Kiev.

På måndagsförmiddagen slogs ännu en spik i Viktor Janukovytjs politska kista när den nye inrikesministern Arsen Avakov skrev följande på sin Facebook-sida:

"En förundersökning om misstänkt massmord på fredliga medborgare har formellt inletts".

Meddelade dödsbesked till kompisens fru

Runt om i centrala Kiev hänger bilder på flera av de personer som dödats under sammandrabbningarna förra veckan.

Nazar var bara 17, Ustyn var 19 år när krypskyttarna sköt ihjäl dem förra veckan.

Bara några steg bort ännu ett grönt militärt tält och ovanför en hög av blommor ännu en bild på ett dödsoffer.

Scherbanyuk Oleksander blev 45 år. Han efterlämnar fru, två söner och en tonårsdotter.

– Han försökte rädda folk förra torsdagen när de först sköt honom i knät. Andra skottet träffade hjärtat, säger Vasyl Cherniutsi.

De kände inte varandra innan revolutionen. Men kom varandra nära under de två månaderna som de och ett 20-tal andra bodde i ett grönt tält ett stenkast från torget.

Scherbanyuk Oleksander dödades vid 9-tiden förra torsdagen. En halvtimme senare fick Vasyl Cherniutsi beskedet.

Det första han gjorde var att ringa kompisens fru.

– Hon var hysterisk. Hon grät, säger han.

Flera gånger under samtalet tåras även hans ögon.

”Vi borde hänga honom här på torget”

Vasyl Cherniutsi har själv skadats när sammandrabbningarna började. Han drar bort bandaget för att visa såret i pannan. Han planerar att stanna kvar på torget tills presidentvalet har hållits den 25:e maj. Han vill försäkra sig om att politikerna inte ska göra någonting fel.

Vi är i hjärtat av den revolutionära Kiev. Här finns nog ingen som öppet skulle våga kritisera arresteringsordern mot Janukovytj. Men Vasyl Cherniutsi skräder inte orden:

– Vi borde hänga honom här på torget, så att alla kan se det. Det var folket han dödade och folket borde hänga honom, säger han.

Både Vasyl Cherniutsi vän Oleksander och flera andra personer dödades på Institutskaya-gatan, som går från torget, uppför en kulle mot parlamentet. Hela gatan är en enda stor minnesplats. Blommor och levande ljus ligger överallt. Tusentals människor kommer dit för att hedra de döda. Flera vi pratar med är vanliga Kievbor, som inte deltagit i sammandrabbningarna.

Hjälteförklarar alla offer

Svetlana Syzonenko torkar tårarna när hon berättar att hon skäms för att de flesta som fick sätta livet var unga.

Hon ser dem som en förebild för de kommande generationerna. Och några timmar senare efter att vi har träffat henne kommer beskedet att parlamentet vill officiellt hjälteförklara alla dödsoffer.

– Jag skulle döda honom med mina bara händer, det är så jag känner för Janukovytj, säger hon.

Landets tidigare utrikesminister och en av oppositionsledarna Boris Tarasyuk är mycket mer diplomatisk när han kommenterar misstankarna mot den avsatte presidenten.

– Han, men också flera andra ansvariga ska utredas, dömas och straffas enligt lagen.

Boris Tarasyuk tror inte att mordmisstanken mot den förre presidenten ytterligare ska spä på konflikten i landet.

– Parlamentet är Ukraina i miniatyr. Flera av Janukovytj egna partikamrater har sagt att han är förrädare. De företräder miljontals väljare, säger han.

Samtidigt som vi talas vid i parlamentsbyggnaden på måndagseftermiddagen sitter EU:s urikesminister Cathrine Ashton i ett annat möte i samma byggnad. EU:s roll ska varken underskattas eller överdrivas, menar Tarasyuk, men den har varit konstruktiv och positiv.

Ryssland däremot är han mycket mer kritisk till.

Hotet från öst

Som en av oppositionsledarna deltog han förra veckan i förhandlingar med Janukovytj, EU och Ryssland – när väl avtal slöts ville den ryske representanten inte underteckna det.

Den mäktiga grannen i öster hotar att höja sina importtullar gentemot Ukraina om landet skriver under ett handelsavtal med EU.

Efter att arresteringsordern mot Janukovytj blivit känd sa Rysslands premiärminister Medvedev att det nuvarande styret har genomför "väpnat myteri".

Nyligen sade en av Putins rådgivare att "Janukovytj" inte ska låta sig behandlas som en trasmatta.

Dessa och andra uttalanden beskriver Tarasyuk som "förfarande".

– Allt detta visar att Ryssland aldrig var intresserat av hjäpa till att lösa krisen i Ukraina. Det är fakta, säger Boris Tarasyuk.

ARTIKELN HANDLAR OM