USA:s försvar ska krympa

Foto: AP
USA:s försvarsminister Chuck Hagel.
NYHETER

USA krymper armén till den minsta styrkan sedan före andra världskriget – och skrotar en hel flygplansflotta.

Bantningen är en anpassning till landets ansträngda ekonomi, säger en säkerhetspolitisk forskare.

Minst 70 000 amerikanska soldater ska sägas upp när USA drar åt svångremmen om försvarsbudgeten – samtidigt som flygvapnet skrotar samtliga flygplan av modellerna A-10 och U-2.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel förklarade på måndagen att landet inte längre planerar att genomföra större och utdragna "stabiliseringsinsatser" som under Irakkriget 2003–2011 och de mer än tolv åren i det pågående Afghanistankriget, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Måste skynda på takten”

– Armén måste skynda på takten och öka omfattningen av efterkrigsneddragningen, sade Hagel när han presenterade planerna.

Sparplanen, som kan sättas i verket under 2017 enligt anonyma källor, är den första kraftiga nedskärningen i USA:s försvarsbudget sedan terrordåden 2001.

USA kommer sannolikt att fortsätta att minska försvarsutgifterna de kommande åren, säger Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk forskare och USA-expert på Försvarshögskolan i Stockholm. En av anledningarna är landets ansträngda ekonomi.

– USA:s statsbudget går nedåt och hela inrikespolitiken har handlat om att få plus och minus att gå ihop, säger han till TT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM