Iran och Irak avtalar om vapenleveranser

NYHETER

Iran har skrivit under ett avtal om att sälja vapen och ammunition till Irak för 195 miljoner dollar (1,27 miljarder kronor), enligt dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Affären uppges ha undertecknats i november och skulle innebära ett brott mot FN-sanktionerna mot Iran.

Iran förnekar kännedom om uppgifterna.

En talesperson för Iraks premiärminister säger att "ingenting hindrar oss från att köpa vapen och ammunition från någon part".

– Om det här stämmer, väcker det allvarlig oro, säger Jen Psaki, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet.

En annan tjänsteman säger att uppgifterna kan äventyra de förhandlingar om landets kärnprogram som Iran hoppas ska leda till att sanktionerna mot landet lättas ytterligare.

Vill sätta press på USA

Vapenaffären skrevs under endast veckor efter det att Iraks premiärminister Nouri al-Maliki besökt USA för att lobba för nya vapenleveranser.

En källa nära al-Maliki säger att uppgörelsen syftar till att sätta press på USA att snabba på vapenleveranser som länderna kommit överens om, men som dragit ut på tiden.

– Om du går till en affär för att köpa en leksak och de vägrar att sälja den till dig, så kan du gå till en butik intill så länge du har pengarna kvar. Svårare än så är det inte, säger den anonyma källan till Reuters.

Av dokumenten framgår inte när vapnen ska levereras, eller om de redan har skickats.

ARTIKELN HANDLAR OM