Slog ihjäl två – ställs inför rätta

Rättegången om dubbelmordet i Ljungsbro inleds

1 av 6
NYHETER

34-åringen ringde polisen och sa att han kände sig hotad.

Knappt två timmar senare slog han ihjäl en tonårspojke och en kvinna med järnrör.

I dag inleds rättegången mot mannen som misstänks för dubbelmordet i Ljungsbro.

Han kidnappade två tonårspojkar under natten mot den 2 november förra året. Sedan tog 34-åringen med dem till en källare i en villa och tejpade deras händer och ansikten med silvertejp.

De som bor i villan vaknade av ljuden och lyckades rädda en av pojkarna. Den andra, en 15-åring, släpade 34-åringen med sig till en cykelbana i närheten.

Slog ihjäl två

Sedan började han slå med järnröret han beväpnat sig med.

34-åringen ska ha slagit ihjäl 15-åringen med minst sex slag mot huvudet och halsen.

Samtidigt såg en 57-årig kvinna vad som hände. Hon rusade ut tillsammans med sin särbo för att försöka rädda pojken, men slogs också hon ihjäl.

Strax därefter greps 34-åringen.

I mitten av februari åtalades han för morden, mordförsök, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och grov misshandel. Han åtalas dessutom för försök till utpressning. Om han inte fick 5 000 kronor hade han hotat att sprida nakenbilder på sin tidigare sambo.

Har erkänt

34-åringen har erkänt att han dödade pojken och kvinnan, men säger sig bara ha fragmentariska minnesbilder från natten. Han har inte kunnat förklara handlingarna, men i ett handskrivet brev uppger han att han hamnade i en psykos på grund av droger. "Jag såg massor med farliga djur som kom mot mig och så tog jag ett järnör och började slå", skriver han.

Mannens advokat menar att 34-åringen inte haft uppsåt att döda någon och anser sig bara ha gjort sig skyldig till vållande till annans död.

De rättspsykiatriska experter som undersökt mannen anser att han begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Men när han undersöktes hade hans tillstånd förbättrats så mycket att den allvarliga störningen inte kvarstod. Därför kan han dömas till fängelse om han fälls.

Det har framkommit att 34-åringen sökte psykvård en tid före dådet, men sedan tackade nej till hjälpen.

Mannen ringde också polisen flera gånger dagen före mordet och på natten, bara timmar innan det fruktansvärda dådet.

Rättegången beräknas pågå under sex dagar.

FAKTA

Åtalades för två mord

■ ■ Mannen, 34 år, åtalades den 12 februari för mord, mordförsök, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och grov misshandel.

■ ■ Både den 57-åriga kvinnan och den 15-åriga pojken slogs ihjäl med ett järnrör natten till den 2 november i fjol.

■ ■ Han är dömd till fängelse flera gånger – bland annat för misshandel, hot och övergrepp i rättssak.

■ ■ Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led 34-åringen av en allvarlig psykisk störning när han begick morden, men störningen finns inte kvar. Han kan därför dömas till fängelse. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM