Janukovytjs nära medarbetare skjuten

1 av 6
NYHETER

En nära medarbetare till Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj, Andriy Kluyev, har skadats i skottlossning. Han ska inte vara livshotande skadad.

Kluyev uppges ha funnits med när den efterlyste Janukovytj flydde undan sina förföljare i Balaklavaregionen på Krim. Det är inte klart om han fanns i expresidentens närhet vid skottlossningen.

Enligt Klyuevs pressekreterare blev han skjuten i benet och skadorna är inte livshotande. En räd ska ha gjorts mot Klyuevs hus i Kiev men det framgår inte om det var vid det tillfället som han skadades eller var han befinner sig.

Enligt Ukrainas tillförordnade inrikesminister ska Janukovytj i helgen ha samlat sina livvakter omkring sig i den privata bostaden i Balaklava. Han ska ha gett dem valet att stanna hos honom eller ge sig av. Några av dem ska ha valt att lämna Janukovytj och lämnat in sina vapen till de lokala myndigheterna på Krim.

Janukovytj, de återstående livvakterna och Klyuev ska ha gett sig av i tre bilar mot en okänd destination. "De stängde av all kommunikationsutrustning", skrev Avakov i går på Facebook.

Janukovytj uppges också ha haft planer på att sätta in tusentals soldater mot demonstranterna i centrala Kiev. Insatsplanerna framgår av dokument som ukrainska journalister hävdar har hittats nära Janukovytjs residens i huvudstaden. Dokumentens äkthet har inte bekräftats men de har redan börjat publiceras på internet.

Omkring 22 000 soldater, varav ett par tusen av de fruktade kravallpoliserna, bepansrade fordon och prickskyttar var del av en plan för att omringa Självständighetstorget och angripa demonstranterna, enligt ett dokument som den tidigare vice inrikesministern, numera parlamentetsledamoten, Hennadi Moskal publicerat på nätet.

Moskal är medlem i Julia Tymosjenkos parti Fosterlandet och säger att han lägger upp dokumenten för att sätta press på myndigheterna att ställa Janukovytj inför rätta.

Parlamentet i Ukraina har röstat för att Janukovytj och andra i hans krets ska prövas i internationell domstol för "allvarliga brott". Enligt parlamentet är Janukovytj skyldig till över 100 människors död och till att 2 000 skadats.

Under kvällen hissade demonstranter i den ukrainska staden Simferopol på Krimhalvön den ryska flaggan på en myndighetsbyggnad, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Bakom demonstrationen står en pro-rysk organisation.

En grupp demonstranter blockerade även huvudentrén till parlamentsbyggnaden i staden.

Demonstranterna uppmanar till att ignorera de "olagliga beslut" som fattats av ukrainska myndigheter efter att president Viktor Janukovytjs avsatts.

Merparten av Krimhalvön är i huvudsak rysktalande och starkt Rysslandsvänlig.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM