Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Togs som gisslan – av dubbelmördaren

I dag vittnade 14-åringen i rätten

Han har erkänt att han slog ihjäl en tonåring och en kvinna med ett järnrör i Ljungsbro.

Nu ska rätten avgöra om 34-åringen ska dömas för mord eller inte.

– Han har inte haft någon som helst avsikt att skada dem eller bringa dem om livet, säger hans försvare Thomas Bodström.

Hela rader med åhörare höll för ögonen, kramades och grät när bilderna rullades upp strax efter lunch på rättegångens inledande dag under tisdagen.

Bilderna visade en pojke och en kvinna som slagits ihjäl med ett järnrör, en 140 centimeter lång stolpe med en vikt av 4,3 kilo.

Kvinnan dödades när hon försökte rädda pojken, som bara minuter innan hållits fånge och tejpats tillsammans med sin jämnårige kompis.

Pojken slogs ihjäl med upprepade slag mot kroppen och huvudet.

Nekar till mord

Knappt hade dörrarna öppnats i Linköpings tingsrätt innan det stod klart att denna rättegång inte handlar om huruvida 34-åringen är skyldig eller inte.

Han har erkänt att han dödat och gått med på åklagarnas yrkande på åtalspunkterna olaga frihetsberövande och grovt hemfridsbrott, samt de brott som tagits in i målet från ett tidigare tillfälle. Han ska då ha hotat och försökt utpressa sin ex-flickvän på pengar genom att säga att han ska lägga ut nakenbilder av henne på nätet.

Men mannen, som mest satt orörlig med blicken riktad nedåt, nekar till anklagelserna om mord och misshandel.

34-åringens advokat Thomas Bodström hävdar att hans klient inte haft för avsikt att döda. Han ska ha varit så påverkad av en drogpsykos att han inte visste vad han gjorde.

”Har inget uppsåt”

– Han har inte haft någon som helst avsikt att skada dem eller bringa dem om livet. Han har inget uppsåt och anser sig skyldig till vållande till annans död, sa Bodström i rätten.

– Man är ju alltid ansvarig för att man tagit de droger man tagit, tillägger han senare.

34-åringen hävdar att han innan tragedin ska ha använt stora mängder av drogen Spice och den så kallade kannibaldrogen MDVP.

Han ska ha varit så psykotisk att han trott att människor var farliga djur.

– Han har kunnat ge extremt få uppgifter. Det är alldeles svart, säger Thomas Bodström.

Han kallade även 34-åringen ”en tickande bomb” och påpekade att han vid flera tillfällen ringt SOS alarm för att få hjälp och även sökt hjälp på bland annat Stadsmissionen och en beroendeklinik.

I larmsamtalen säger han sig vara ”jagad av kriminella” och han trodde att han skulle dö, men i slutändan har han varje gång avvikit från platsen eller tackat nej.

Inte längre psykiskt störd

Åklagarna pekar på att inga spår av drogen MDVP funnits i 34-åringens blod. Men kammaråklagare Britt-Louise Viklund tror inte att 34-åringen planerat mordet.

– Att han utfört själva handlingarna tycker vi är klart och utrett. Som jag uppfattar honom förnekar han inte den delen utan de frågor som kommer att ställa till med problem för rätten är ju hans ansvar i det här. Vad insåg han och vad tänkte han?

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att mannen vid tillfället led av en allvarlig psykisk störning, men att han inte gör det nu.

En familj har mist sin 15-årige son, en man har sett sin livspartner mördas. I dag ska en pojke vittna om hur det gick till när han förlorade sin bäste vän.

Läs mer
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet