FN kräver att anti-homolag skrotas

NYHETER

FN sällar sig till kritikerna mot anti-homolagen.

Världsorganisationens generalsekreterare Ban Ki-Moon vill att lagen skrotas, och uppmanar Ugandas regering att "skydda alla människor från våld och diskriminering", mot bakgrund av att lagen "kan elda på fördomar och uppmuntra till trakasserier och våld" mot hbt-personer.

Uttalandet förmedlades genom en talesperson, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ban säger att lagen kan försvåra arbetet att försöka stoppa spridningen av hiv.

”Genetisk störning”

Ugandas president Yoweri Museveni förklarar i en CNN-intervju att homosexualitet inte omfattas av de mänskliga rättigheterna.

– Vi kan inte acceptera att bete sig onaturligt ingår i de mänskliga rättigheterna. Jag såg det tidigare som en genetisk störning, det var mitt argument, men nu har våra forskare uteslutit detta. Och så fort du argumenterar för att det är en fråga om valfrihet, så har du förlorat diskussionen, säger Museveni till CNN.

”De är äckliga”

CNN: Tycker du personligen illa om homosexuella?

– Självklart. De är äckliga. Vilken sorts människor är de? Jag visste aldrig vad de gjorde, men har fått det förklarat för mig på sistone. Vad de gör är fruktansvärt, äckligt. Jag var beredd att förbise detta om det fanns bevis för att det är medfött, men nu finns inte bevisen där, säger Museveni.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM