Slår till igen –  efter de friats

37 livstidsdömda har frigivits  – var tredje har blivit dömd igen

1 av 4 | Foto: P-O SÄNNÅS
Rocco Jensen, 44, våldtog en tolvårig flicka efter att ha avtjänat livstidsstraff för att ha huggit ihjäl sin sambo.
NYHETER

53 livstidsdömda har fått sina straff tidsbestämda sedan 2007.

Av dem har 37 kommit ut.

Aftonbladet har granskat vad som hänt sedan dess.

En tredjedel av dem har återfallit i brott.

I Sverige sitter runt 170 personer i fängelse, dömda till livstid. Så gott som samtliga är mördare.

Sedan november 2006 är det Örebro tingsrätt som beslutar om de livstidsdömda ska få sina straff tidsbestämda, och därmed ett avslutningdatum på sina fängelsestraff  – tidigare sökte de dömda nåd hos regeringen.

Sammanlagt har 53 livstidsdömda fått tidsbestämt straff.

Av de som fått tidsbestämt har det gått längst tid sedan dubbelmördaren Leif Axmyr begick sina brott. Han dömdes 1982 för dubbelmord och den senast dömde var Carlos Valdivieso, som dömdes för mord 2002.

Får sitta 34 år

Leif Axmyr  kommer trots det friges först om två år. Carlos Valdivieso redan om en månad. Han har då avtjänat 12 år, Axmyr har redan avtjänat 32 år. 

Den bestämda strafftiden varierar från 18 års fängelse för tre av de dömda till 51 års fängelse för Leif Axmyr.

Som regel kommer fängelsedömda i Sverige ut efter två tredjedelar av straff­tiden, den sista tredjedelen är en villkorlig frigivning – skillnaden bakom galler varierar alltså från 12 till 34 år.

Droger och rattfyllor

Av de 53 som fått tids­bestämt har 37 hunnit komma ut i friheten, de resterande 15 har fortfarande tid kvar innan de släpps.

Aftonbladet har kartlagt de 37 som släppts. Flera av dem finns åter bakom lås och bom. De har åtalats och dömts för olika brott, bland annat narkotikabrott, vapenbrott och rattfylleri.
Fotnot: För två veckor sedan fick Stureplansmördaren Tommy Zethraeus sitt livstidsstraff tidsbestämt till 33 års fängelse. Det är ännu oklart om tingsrättens beslut kommer överklagas.

Han våldtog en tolvåring

Rocco Jensen, 44, dödade 1993 sin sambo genom att hugga henne med en kniv i halsen. Det tog två timmar för henne att förblöda. Medan hon låg döende på golvet, lade Rocco Jensen sig och sov och struntade i att öppna ytterdörren när polisen bankade på.

Rocco Jensen greps, åtalades och dömdes i december 1993 till livstids fängelse.

Den 18 december 2010 frigavs Rocco Jensen villkorligt från sitt livstidsstraff. Redan under en permission ett par veckor innan han frigavs greps han, misstänkt för bland annat narkotikabrott och dömdes till fyra månaders fängelse.

Ett par veckor innan han skulle börja avtjäna knark-

straffet begick han ett nytt, mycket allvarligare brott.

Den 15 juli lurade han in en tolvårig flicka i en trappuppgång i centrala Stockholm och våldtog henne.

Han dömdes av hovrätten för grov våldtäkt mot barn till fem års fängelse.

Dessutom gav hans villkorligt medgivna frihet från livstidsstraffet ett pålägg på det femåriga våldtäktsstraffet på åtta år och åtta månader. Han kan nu tidigast friges i december 2020, efter att ha avtjänat två tredjedelar av det nya straffet på sammanlagt 13 år och 8 månader.

Han högg ihjäl sin flickvän

Foto: PRIVAT
-

Juha Ruotsalainen, 42, dömdes 1997 för mord efter att han skurit halsen av en redlöst berusad man på torget i Storfors i Värmland.

Efter att han suttit inlåst i 12 år fick han i maj 2009 sitt livstidsstraff tidsbestämt till 21 års fängelse och skulle friges i augusti 2010 – tretton år efter mordet.

Men bara en månad efter att straffet tidsbestämts var han ute på obevakad permission i Stockholm. Han högg då sin flickvän med en kniv i huvudet och i halsen ”upp­repade gånger”.

För mordet dömdes han i slutet av 2009 till sitt andra livstidsstraff, som han just nu avtjänar.

Misshandel, dödshot, narkotikabrott, bedrägeri

Eric Samuelsson, 63, dömdes för mord 1994. Enligt domen hade han kallblodigt avrättat en familjevän, genom att stoppa in vapnet i vännens mun och avlossa två skott. Han fraktade ut vännens nakna kropp på sjön Hjälmaren med roddbåt och sänkte den i vattnet.

Samuelsson släpptes från sitt livstidsstraff den 4 mars 2009. Den 22 september 2012 misshandlade och dödshotade han en 38-årig kvinna.

Tingsrätten konstaterar i domen att Samuelsson är villkorligt frigiven från ett livstidsstraff: ”Huvudregeln är att hela den villkorligt medgivna friheten ska förklaras förverkad”, skriver rätten.

Men trots att Eric Samuelsson åter dömdes för brottslighet ”av allvarligt beskaffenhet” är den, ”i förhållande till den tidigare domen förhållandevis lindrig”.

Dessutom, skriver rätten, har det ju gått 19 år sedan mordet – och därför förklarar rätten endast 6 månader av den villkorliga frigivningen förverkad. Sammanlagt fick han tio månader och frigavs på nytt villkorligt i april förra året.

I början på februari i år greps och häktades han på nytt, misstänkt för skadegörelse, olaga hot, narkotikabrott, olovligt för-

fogande och bedrägeri. Bland annat slog han, enligt åtalet, sönder en kvinnas egendom, värd 32 000 kronor. Dessutom tog han ut 4 000 kronor med hennes bankomatkort. När han greps hade han 73 gram amfetamin och 81 gram cannabis på sig.

I slutet på januari dömdes han till åtta månaders fängelse. Och fick även de resterande tre månaderna från senaste straffet pålagda.

Misshandlade sin sambo

Heikki Fagerholm, 58, släpptes från sitt livstidsstraff i augusti 2010.

I oktober samma år dömdes han för grovt rattfylleri och olovlig körning, och två månader senare gjorde han sig på nytt skyldig till ett allvarligt brott. Han misshandlade då en kvinna han bodde ihop med och dömdes av tingsrätten till 4 månaders fängelse. Dessutom fick han ytterligare sex månader av den villkorliga frigivningen. Men hovrätten ändrade straffet till skyddstillsyn.

ARTIKELN HANDLAR OM