Flydde i helikopter - presidenten jagas

NYHETER

Parlamentet vill ställa Ukrainas förre presidenten inför rätta i Haag – som ansvarig för 100 demonstranters död.

Men efter flykten i helikopter är Viktor Janukovytj försvunnen.

Efter pro-ryska demonstrationer på Krimhalvön ökar nu oron för att landet ska splittras.

Ukraina kokar fortfarande av ovisshet och det politiska maktspelet fortsätter.

Parlamentet har meddelat att en ny regering kommer att presenteras i morgon. Samtidigt öppnades nomineringarna inför nyvalet den 25 maj.

Oppositionsledaren och den förre boxaren Vitalij Klytjko var snabb med att tillkännage att han ställer upp som kandidat till presidentposten, rapporterar internationella medier.

Presidentmedarbetare skjuten

I går publicerade vice inrikesministern Hennadi Moskal ännu obekräftade dokument som sägs visa hur den avsatta presidenten Viktor Janukovytj velat sätta in 22 000 soldater mot demonstranterna i Kiev.

Enligt parlamentet är Janukovytj skyldig till 100 människors död - och i går röstade de för att ex-presidenten och andra i hans krets ska åtalas vid internationella domstolen i Haag.

Under gårdagen sköts också en av den avsatte presidentens nära medarbetare. Andriy Kluyev sköts i benet ska inte vara livshotande skadad. En räd ska ha gjorts mot Klyuevs hus i Kiev men det framgår inte om det var vid det tillfället som han skadades eller var han befinner sig, skriver TT.

Samtidigt är demonstranterna fortfarande kvar på Självständighetstorget i Kiev.

Enligt Sviatoslav Yurash, som kallar sig presskoordinator för proteströrelsen, kommer människor stanna tills nyval har hållits.

– Om du för sex månader sedan hade sagt att vi skulle kontrollera regeringsbyggnaderna, då skulle folk ha trott att du var galen, säger han till TT. 

Oroligt i sydöst

Men även om oppositionen har tagit kontroll över både gator och parlament i Kiev rapporteras det om oroligheter från de östra, pro-ryska, delarna av Ukraina.

Tusentals fyska soldater är på plats i staden Sevastopol, där Rysslands Svarta havsflotta är placerad.

En rysktalande ämbetsman utsågs under gårdagen till ny borgmästare i staden och i Simferopol, i sydligaste Krim, sågs den ryska flaggan vaja från myndighetsbyggnader

– Jag är redo att strida mot fascisterna som tagit makten i Kiev, säger Vyacheslav Tokarev, en av demonstranterna, till AP.

De pro-ryska stämningarna på Krim har ökat oron för att Ukraina kan splittras i en västvänlig och en ryssvänlig del, rapporterar AP.

Det är också hit som den avsatta presidenten Janukovytj tros ha tagit sin tillflykt.

Efter beskedet om att Ukraina ska gå till nyval och att mer makt ska flyttas till parlamentet flydde Janukovutj från Kiev i helikopter.

Övervakningskameror fångade ex-presidentens flykt och de bilderna är de sista kända på den efterlysta Janukovytj, enligt en ukrainsk tv-kanal.

"Farliga mekanismer"

Tillförordnade inrikesministern Arsen Avakhov har publicerat en kartläggning över Janukovytjs flyktväg på sin officiella Facebooksida. 

Efter att ett han stoppades i ett chartrat plan - på väg mot Ryssland - på Donetsk flygplats tros han ha flytt söderut i bil. Janukovytj uppges ha tagit sig till Krimhalvön och sitt privata residens i Balaklava.

Men osäkerheten är stor - och många fruktar att han lyckats ta sig vidare till Ryssland.

Enligt Lena Jonsson, forskare och ansvarig för Utrikespolitiska institutionens Rysslandsprogram, kan utvecklingen på Krimhalvön eskalera om Janukovytj skulle nå Ryssland.

– Det är farliga mekanismer som är i gång. Om den ryska befolkningen på Krim vill bryta sig loss och Kreml känner sig tvingade att stödja dem kan det dra i väg, säger hon. 

ARTIKELN HANDLAR OM