Nu hårdnar tonen mellan partierna

Pr-experten: Det gäller att psyka motståndaren

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDAHL
GAV SVAR PÅ TAL Annie Lööf (C) hånades av Marita Ulvskog (S) på Twitter, varpå Fredrick Federley (C) genast bet tillbaka.
NYHETER

Tuffa angrepp, smutsiga kampanjer och fulspel.

Under supervalåret 2014 så hårdnar striden mellan partierna.

- Det gäller att psyka motståndaren, säger PR-konsulten Johan Molander, som medverkar i ­Aftonbladet TV:s ”Partiprogrammet” i kväll.

Med mindre än 200 dagar kvar till riksdagsvalet trappas striden om väljarna upp. Inte minst när det gäller att beskriva hur verkligheten ser ut.

”Elak feltolkning”

I en kampanjfilm som LO släppte i veckan målar man upp en bild av hur ­regeringen Reinfeldt ­under sin tid vid makten har ökat klyftorna och gynnat höginkomsttagare. Filmen har kritiserats för att vara hårdvinklad och utelämna viktig fakta.

Men LO står fast vid att filmen ger en korrekt bild.

- Motståndarna i regeringskansliet och på borgerliga ledarsidor gör en medveten och elak feltolkning av filmen. Ingen har kunnat belägga ett enda sakfel, ­säger Johan Ulvenlöv, ansvarig för LO:s strategi och opinion på sociala medier.

Men tonen lär bli ännu hårdare ju närmare valet vi kommer. Johan Molander, pr-konsult och med ett förflutet inom Moderaterna, tror att risken för att det blir en smutsig val­rörelse är stor.

- Det är rekordmycket som står på spel för såväl Alliansen som Social­demokraterna. Tonläget kommer skärpas och vi kommer att få se mer negativa utspel. Det gäller att ta heder och ära av motståndaren, säger han.

”En dödssynd”

Men enligt Molander betyder det inte att den som spelar fulast automatiskt vinner valet.

- Negativa kampanjer kan vara effektivt, men det är ­inte alltid väljarna belönar det.

Om man jämför med exempelvis USA, där otrohet och personliga problem blir till politiska skandaler, skiljer sig Sverige avsevärt, menar Molander.

- I Sverige är det att sko sig på andras bekostnad som är värst. Skattefusk till exempel är en dödssynd.

Se Partiprogrammet ikväll kl 19.00 på Aftonbladet.se!