Hackers kan ta sig in i din Iphone – efter allvarligt fel

NYHETER

Ett säkerhetsfel har upptäcks i Apples produkter – som gör att hackers kan få tillgång till din e-post och Facebook.

Allt som krävs är att du befinner dig på ett offentligt nätverk.

– Det är så illa som ni kan föreställa er, sade krypteringsexperten Matthew Green i ett tal i förra veckan, skriver norska Dagbladet.

Säkerhetsfelet tros ha funnits i Apples alla produkter under ett par månader, men det är upptäcktes först i fredags. Apple har bekräftat att säkerhetsfelet finns och uppmanar nu alla sina kunder att uppdatera sina enheter till den senaste programversionen 7.0.6 – som skickades ut i fredags för att fixa felet.

Fel på operativsystemet

Säkerhetsfelet, eller buggen, finns i Apples operativsystem iOS och OS X som används på Mac, Iphone, Ipad och Ipod Touch. Det enda som behövs är att du befinner dig på samma nätverk som hackern – vilket kan ske automatiskt genom offentliga nätverk utan skydd, som finns på caféer och andra offentliga platser. Hackern får tillgång till din Facebook, e-post och andra meddelanden som är tänkta att vara krypterad.

Nya problem

Den nya uppdateringen ska fixa säkerhetsfelet för mobilen, men enligt CBC News kan Mac-datorer med operativsystemet OS X 10.9.1 fortfarande utsättas för intrång. Experter säger till och med att hackers snart kan hitta en väg runt den senaste uppdatering – och även kommande uppdateringar.

CBS News skriver att säkerhetsfelet visar att Apples rykte om bra säkerhet kanske är överskattat.

– Människor överlag tänker att: Det är Apple, då är det säkert. Men sanningen är att Apple arbetar på samma sätt som alla andra företag inom branschen, så risken att de har fel i säkerheten är lika stor som för alla andra, säger experten Brian Bourne till CBC.

FAKTA

Så uppgraderar du din Apple-enhet

Mac:

För det första är det rekommenderat att ta en backup av din Mac, tryck sedan på Apple- symbolen, välj "Programuppdatering". Du får en överblick över alla tillgängliga uppdateringar och Apple rekommenderar att du uppdaterar alla.

Iphone, Ipad, Ipod:

Gå till "Inställningar", "Allmänt" och slutligen, "programuppdatering". Välj 7.0.6

ARTIKELN HANDLAR OM