Scan testar all mat från listeriafabriken

NYHETER

Scan genomför nu provtagning på samtliga produkter som tillverkas i Kristianstad. Ingenting hamnar på butikernas hyllor innan man försäkrat sig om att maten inte bär på listeriabakterier. Samtidigt betonar Annelie Lundell att förekomsten av dessa bakterier knappast är ovanlig hos vare sig Scan eller andra köttproducenter.

– Listeriabakterien finns överallt, både friska människor och djur bär på den och som slakteri får vi in bakterierna varje dag. Men vi värnar matsäkerheten och provtar nu varenda produkt som tillverkas hos oss, och ingenting levereras ut till butiker innan vi fått provsvaren, säger hon till TT.

Har stängts

Listeriabakterierna hittades på golv och i golvbrunnar vid en produktionslinje med skivmaskiner för kött i Kristianstad. Den har stängts för djuprengöring och desinficering. Någon koppling mellan tidigare indragna smörgåsprodukter och det listeriautbrott som det larmats om i landet finns inte, säger kvalitetsdirektör Annelie Lundell på HK Scan till TT.

– Livsmedelsverket har analyserat bakteriestammar från oss och jämfört med det som hittats hos de insjuknande personerna, men man ser ingen koppling än så länge.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM