Så blir söndagens gudstjänst

NYHETER

I dag får vi veta vad Chris och Madeleines dotter heter.

Prästerna som vigde de nyblivna föräldrarna håller i söndagens gudstjänst i Slottskyrkan.

– Ja, det är jag tillsammans med hovpastorn Michael Bjerkhagen, säger Lars-Göran Lönnermark, Överhovpredikant i Hovförsamlingen.

Madeleine och Chris lilla dotter föddes i torsdags kväll i New York, vilket blev i fredags morse enligt svensk tid.

I skrivande stund är det okänt var den lilla flickan kommer att heta. Först klockan 15.00 i eftermiddag avslöjar kungen hennes namn och titel för regeringen och sedan även för resten av svenska folket.

”Betoning på tacksamhet”

Konseljen är en av de kungliga ceremonier som följer efter att ett kungligt barn fötts.

Nästa ceremoni sker nu på söndag när det är dags för Te Deum i Slottskyrkan. När prinsessan Estelle föddes var det ärkebiskop Anders Wejryd som höll i gudstjänsten.
Men så blir det inte denna gång.
Aftonbladet kan nu avslöja att det är Hovförsamlingens egna präster som håller i gudstjänsten. Det blir de som vigde prinsessan Madeleine och Chris den 8 juni förra året - överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och hovpastorn Michael Bjerkhagen.
Även samma musiker, hovorganist Mary Ljungquist Hén, kommer att ansvara för musikstyckena som framförs på söndag.

– Det är en enkel gudstjänst med betoning på tacksamhet för det som nu har hänt, säger Lars-Göran Lönnermark, Överhovpredikant.

Om Lars-Göran Lönnermark och Michael Bejrkhagen kommer att hålla i dopet har han inga uppgifter om:

– Vi har inte hört något om detta ännu. Vi vet inte ens vilken dag det kan bli. Men det planeras säkert för något som kommer att ske framåt i tiden, säger han till Aftonbladet.

”Många långväga gäster”

Men redan innan den lilla flickan sett världens ljus skickades inbjudningarna ut till gästerna.

– Det är för att det kommer vara så många långväga gäster från både Europa och USA som bjuds in som bör ha ett riktmärke, ett datum att rikta in sig på. Men skulle det inte ha kommit ett barn då blir det naturligtvis inget Te Deum, förklarade Annika Sönnerberg, tf informationschef på Hovet för Aftonbladet.