Bomblarm på Arlanda

1 av 6
NYHETER

Polisen stoppade idag ett plan på Arlanda flygplats efter ett bombhot.

Polisen utreder nu försök till flygplatssabotage alternativt olaga hot.

– Det vi vet är att vi har ett hot som har skett mot ett specifikt flyg, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

Vet du mer? Har du bilder? Kontakta Aftonbladet!

Det var ett flygplan med destination Bagdad som idag bombhotades. Passagerarflygplanet tillhör bolaget Iraqi Airways och skulle ha lyft klockan 12.30.

– Exakt hur eller när hotet kom kan jag inte gå in på. Men polisen bedömde att det är seriöst och ville titta närmare på planet, säger Klas Nilsson, presschef vid flygplatskoncernen Swedavia.

Spärrat av

Planet landade strax efter 11-tiden på Arlanda där det tömdes på passagerare. Men innan nya passagerare fick gå på hände något. Polisen fick kännedom om larmet om bombhot klockan 13.19, står det på polisens hemsida.

– Vi har uppfattat det som ett seriöst hot och gör en teknisk undersökning, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

En del av området runt planet spärrades av. Vid 16-tiden stod planet kvar på platsen där det stoppats av polis.

– Nu har de tömt det på bagage, polisen har satt upp avspärrningsband runt planet, säger ett ögonvittne.

Förhör passagerare

Vid 17-tiden flyttades flygplanet till en uppställningsplats där polisinsatsen fortsatte, enligt Klas Nilsson. Enligt Swedavia hade insatsen liten eller ingen påverkan på flygtrafiken i övrigt vid flygplatsen.

– Det man utreder är försök till flygplatssabotage alternativt grovt olaga hot, säger Albin Näverberg vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm, till TT.

I utredningsarbetet ingår att identifiera och höra passagerarna på planet.

– Men man vill inte oroa passagerarna till en början. Man vill i lugn och ro undersöka planet, säger Albin Näverberg.

Ingen person är misstänkt för brott, uppger Albin Näverberg.

Seriöst hot

Klas Nilsson säger att passagerarna får hjälp av Swedavias personal, men att en ombokning är en fråga mellan flygbolaget och resenären.

– Hur de kommer att kunna ta sig vidare får vi se. Det är inget vi har på vår agenda just nu nu. Vi försöker upprätthålla den övriga trafiken och följa polisens arbete.

Vid Stockholmspolisen är man fåordig om hotets innehåll, eller hur det kan ha uttryckts.

– Alla detaljer är viktiga för oss just nu. Jag kan inte säga hur vi jobbar eftersom det kan störa den fortsatta utredningen. Men vi har uppfattat hotet som seriöst, då måste vi löpa linan ut, säger Albin Näverberg.

ARTIKELN HANDLAR OM