Togs som gisslan – av dubbelmördaren

14-åringen vittnade om hoten strax innan dubbelmordet i Ljungsbro

1 av 7
NYHETER

Inget uppsåt säger försvaret.

Men i den överlevande pojkens första polisförhör berättade han hur den misstänkte 34-åringen hotat döda dem med en gatsten.

På rättegångens andra dag spelades tre förhör med den 14-årige pojken upp.

Han kidnappades av den åtalade och överlevde. Det gjorde inte hans 15-årige kompis.

Morgonen efter händelsen vet pojken fortfarande inte om att hans vän är död. Han berättar då i förhör om hur de pratat med 34-åringen, som först varit lugn. Mannen vinglade och verkade påverkad av alkohol eller droger. Han blev mer och mer hotfull.

– När han börjar gå efter oss tänker jag hela tiden att han kommer att göra något mot oss. Jag vet inte vad, säger pojken.

Längs vägen plockar 34-åringen upp en gatsten.

– Jag måste slå ihjäl er med den. Jag känner att jag måste döda någon och jag skulle kunna göra det, ska han ha sagt. Gatstenen byts ut mot järnrör, som 34-åringen hittar på ett bord utanför den villa som han bryter sig in i.

Som på film

När 14-åringens berättelse når tiden då pojkarna med tejpade ansikten och armar tvingas in i villan brister gråten ut i åhörarbänkarna. 14-åringen försöker, med blicken riktad bort från förhörsledare och kamera, förklara vad han såg genom den lilla springan i tejpen. Hur han hör skriken från övervåningen. Hur han får loss tejpen och ser 34-åringen knuffa ut 15-åringen genom dörren och försvinna ut i mörkret.

– Jag fattar inte att det är verklighet det som händer. Det är som på film, säger han.

Nekar till mord

Genom sin försvarsadvokat Thomas Bodström står 34-åringen fast vid inställningen att det inte varit meningen att döda någon. Därför ska han inte dömas för mord. Thomas Bodström pekar på en sak i 14-åringens berättelse.

– Förhöret visar att det händer någonting när de är tillsammans. Han beskriver hur han blir väldigt läskig och det är väl där som de verkligen paranoida tankarna kommer fram, säger han.

Han tycker att det framkommer att den misstänkte inte haft något otalt med någon, att det inte funnits skäl eller avsikt att skada.

– För att dömas för mord måste det finnas en avsikt. En vilja att någon ska dö. Han har ingen sådan vilja, sa Thomas Bodström.    

Skulle döda någon

Kammaråklagare Kajsa Malmström tycker att förhören med den 14-årige pojken ger en klar bild av skeendet så länge han är med i det. 

– Jag tycker att han berättar nyanserat och tydligt både om hur han upplevt det och hur han uppfattar att den sista timmen i livet var för pojken som inte överlever.

Hon pekar på en detalj som tyder på att den åtalade kan ha varit ute efter att döda.

– Den 14-årige pojken berättar om att han uttalat att han ska döda någon av dem. Det har han gjort i ett skede, så vitt jag har har uppfattat försvaret, innan han hamnat i ett tillstånd där han inte vet vad han gör.

Bad om ursäkt

Den misstänkte 34-åringen yttrade sig för första gången i rättssalen, men orden handlade inte om morden. I stället bad han sin ex-sambo och deras gemensamma barn om förlåtelse. Han erkände också att han försökt pressa henne på pengar och att han lagt upp nakenbilder av henne på Facebook.

– Jag vill be om ursäkt först och främst. Jag har varit dum mot NN och barnen många gånger och det är för att jag haft missbruksproblem, sa han. På måndag ska den åtalade höras. Liksom familjen som attackerades i sitt hem och den man som försökte hålla kvar 34-åringen på mordplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM