Palmehatarens ex drar tillbaka alibi

Alf Enerström
NYHETER

Sveriges kändaste Palmehatare utreddes av polisen i över tio års tid.

Nu har Alf Enerströms ex-sambo tagit tillbaka hans alibi för kvällen då statsministern mördades, avslöjar Svenska Dagbladet.

– Alf försvann ut och sade att han skulle lägga på parkeringspengar, säger den dåvarande sambon Gio Petré.

Läkaren Alf Enerström ledde en hårdför kampanj mot Olof Palme under flera år på 1980-talet. Han samlade in miljontals kronor för annonser där de gick till häftiga angrepp mot statsministern och den socialdemokratiska regeringen.

Redan de första dagarna efter mordet på Olof Palme fick polisen flera tips om Alf Enerström. Enligt granskningskommissionen av Palmemordet har ett 70-tal spaningsuppslag funnits på polisens bord kring Alf Enerström - ända fram till mitten av 1990-talet.

Hävdade alibi

Men hans dåvarande sambo, skådespelaren Gio Petré, gav honom alibi och hävdade att de två var hemma i sin lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm hela mordkvällen. Innan dess ska de två ha ätit middag på en restaurang nära Sveavägen.

Själv har han under ingående polisförhör förnekat all inblandning - men samtidigt vidhållit sin fientliga inställning till Olof Palme. I förhör kallade han Olof Palme för "antikrist" och uppgav "Att det säkert skulle bli en prick i himlen för den som knäppte Palme. Att döda Palme var inte bara att göra Gud en tjänst utan även att göra landet en tjänst", enligt Granskningskommissionen.

"Försvann ut"

Nu drar Gio Petré tillbaka sitt alibi, avslöjar Svenska Dagbladet, som i en pågående granskning uppmärksammat Palmemordet i flera stort uppslagna artiklar.

– Jag gick och lade mig tidigt, någon gång efter klockan 21. Jag tittade på Aktuellt. Men Alf försvann ut och sade att han skulle lägga på parkeringspengar. Jag tyckte det var konstigt eftersom det var gratis parkering fredag kväll och över helgen. Sedan kom han tillbaka sent, säger hon till tidningen.

Paret separerade i slutet av 1990-talet efter att ha levt tillsammans i flera decennier.

SvD: Varför berättar du det här först nu?

– Jag vågade inte tidigare. Jag var rädd för Alf, han var våldsam. Och ni är de första som frågat om detta på mycket länge.

SvD: Tror du själv att Alf Enerström sköt Olof Palme?

– Jag vet inte. Men den tanken har slagit mig många gånger.

Ägde Smith & Wesson

Enligt SvD ska Gio Petré ha kontaktat polisen och ändrat sina tidigare alibiuppgifter 1998 men de uppgifterna ska inte ha kontrollerats vidare av Palmeutredningen.

Gio Petrén uppger också att Alf Enerström ägde en revolver av märket Smith & Wesson - samma märke som på det vapen, en magnum, som polisen tror att Olof Palme mördades med.

– Jag är säker på att Alf hade en Smith & Wesson-revolver, säger Gio Petré till SvD.

Alf Enerström dömdes 2004 till rättspsykiatrisk vård för dråpförsök efter att ha skjutit en polis i samband med att Kronofogden skulle vräka Enerström från hans sjurumslägenhet på Norr Mälarstrand. Fram till dess höll han också, enligt SvD, regelbunden kontakt med sin vän Bertil Wedin, som tidgare i veckan pekades ut som en möjlig mellanhand vid mordet på Olof Palme.

Förnekar uppgifterna

I dag är han 83 år gammal. Han erkänner för SvD att han haft en revolver, att han befann sig på Sveavägen under mordkvällen, men förnekar att han sköt Olof Palme.

– Det som Gio säger om mig nu stämmer inte. Hon kan väl ha tagit tillbaka, men det är vad hon sagt tidigare som är sant. Jag gick aldrig ensam, säger Alf Enerström.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp, förundersökningsledare för Palmeutredningen, säger till Aftonbladet att Alf Enerström inte varit aktuell för polisen på lång tid. Hon vill inte kommentera om de nya uppgifterna om Alf Enerströms alibi skulle kunna leda till nya förhör med honom.

– Han har förekommit i utredningen men vi har inte jobbat med honom på länge, säger Kerstin Skarp.

Polisprofessorn Leif GW Persson säger till SvD att "det är klart" att Alf Enerström och Gio Petré borde förhöras på nytt. 

– Har han haft en revolver och saknar ett alibi - då blir det ju naturligtvis intressant. Så länge han lever finns det ju en poäng med att hålla ett ordentligt förhör med honom.