John Kerrys skarpa varning mot Ryssland

1 av 2 | Foto: AP
Tymosjenko och Putin 2009.
NYHETER

Ryssland testar nu militärens stridsduglighet på Putins order.

Samtidigt varnar USA ryssarna för att lägga sig i situationen i Ukraina.

– Det här är inte Rocky 4, säger den amerikanske utrikesministern John Kerry.

Tonläget från Ryssland skärptes i går avsevärt. President Vladimir Putin beordrade sina styrkor i landets västra delar att testa sin krigsberedskap.

Dessutom menar de att Ukraina för snabbt har fattat lagar som inkräktar på ryska medborgares rättigheter i landet.

USA markerade sent i går kväll skarpt mot Rysslands militära manövrar.

– Det här är inte Rocky 4. Det är inte ett nollsummespel där det handlar om öst mot väst, eller Ryssland mot USA. Vi ser det på det som en suverän stat som uttrycker sin vilja att välja sin egen framtid, säger utrikesminister John Kerry i ett uttalande.

”Misstag att blanda sig i”

Kerry uppger att Ukrainas territorium måste respekteras.

– För ett land som under förra året protesterade mot militär inblandning i Libyen, Syrien och på andra platser så är det viktigt för dem att lyssna på de här varningarna. Det vore ett stort misstag att blanda sig i militärt.

Uttalandet kom i samband med att Kerry gav besked om att USA kommer bevilja lån på 6,5 miljarder kronor i lånegarantier till Ukraina. Dessutom kan ytterligare stöd komma att ges efterhand.

Uppmaning till Georgien

John Kerry menade också att Ryssland måste dra tillbaka de militära styrkor landet har i den forna Sovjetrepubliken Georgien. Kerry uppmanade också Georgien att närma sig övriga Europa och Nato, skriver nyhetsbyrån AP.

Även Storbritannien har kritiserat Ryssland för den militära upptrappningen.

Ny ledare föreslogs

I Ukraina togs samtidigt ytterligare steg mot en ny ledning. Under kvällen presenterades Arsenij Jatsenjuk som förslag till landets nya premiärminister.

Ledare för proteströrelsen, bland annat landets tillförordnade president Oleksandr Turtjynov, presenterade även förslag till ett tjugotal regeringsposter inför tiotusentals människor på Självständighetstorget, rapporterar AP.

Det ukrainska parlamentet kommer i dag att rösta om förslaget, som väntas gå igenom.

Jatsenjuk har lett oppositionspartiet Fosterlandet under den tid Julija Tymosjenko suttit fängslad.

ARTIKELN HANDLAR OM