Smog orsakar nukleär vinter

1 av 3
Trafikstockning efter att trafikljusen slutat fungera i en smog-fylld huvudstad.
NYHETER

Smoggen i Peking är så tjock att solen inte når marken.

Experter menar att det liknar en nukleär vinter.

Samtidigt har ansiktsmaskerna sålt slut.

Förhållandena i Peking just nu är att likna vid en nukleär vinter menar kinesiska experter, skriver The Guardian.

Smoggen är av sådan täthet att solens strålar inte når marken i tillräcklig grad för att växternas fotosyntes ska fungera.

Detta kan i ett längre perspektiv leda till att landets livsmedelsproduktion hotas, om inte situationen förbättras.

Långt över gränsvärde

Världshälsoorganisationen, WHO, har satt 25 mikrogram per kubikmeter som gräns för partikeltäthet i luft. Täthet över gränsen medför hälsorisker.

I Peking uppmättes partikeltätheten i tisdags till 505 mikrogram per kubikmeter. Drygt tjugo gånger över tätheten som WHO satt som gräns.

Partiklarna är så små att de går igenom vävnaden i lungorna och de kopplas samman med hundratusentals för tidiga dödsfall i Kina, rapporterar AFP.

Masker sålde slut

För att skydda sig mot de förmodat livsfarliga partiklarna har många Pekingbor valt att bära ansiktsmask för mun och näsa.

Efterfrågan på maskerna har blivit så stor, på grund av panik kopplad till den tjocka smoggen, att de nu i princip sålt slut.

På en sida som säljer maskerna var på onsdagen 26 av 29 modeller slutsålda, skriver AFP.

FAKTA

Vet mer: Nukleär vinter

En så kallad nukleär vinter skulle kunna bli resultatet av ett kärnvapenkrig vilket enligt klimatforskarnas datormodeller kan ge en period av kraftigt sänkta temperaturer över de stora kontinenterna på norra halvklotet - på många platser minusgrader även om kriget bryter ut på sommaren.

Täta rökmoln skulle göra att endast cirka 1 procent av solljuset når ner till markytan, vi skulle med andra ord ha natt mitt på dagen i kanske flera veckor, eller till och med år.

Astronomen Carl Sagar myntade 1983 begreppet ”atomvintern”.

Källa: SMHI.

ARTIKELN HANDLAR OM