Nasa har hittat 715 planeter

Foto: AP
Planet i mängder På denna Nasa-illustration ses stjärnor med flera planeter kretsande i omlopp.
NYHETER

Vi blev precis lite mindre ensamma i vår galax.

Nasa har hittat inte mindre än 715 nya planeter.

– Vi har lyckats vidga flaskhalsen och fått tillgång till mer fyndigheter. Vi kan presentera mer än 20 gånger så många planeter än vad som gjorts förut vid ett tillfälle, säger planetforskaren Jack Lissauer, vid Nasa.

Fram tills igår har forskare lyckats identifiera omkring 1 000 planeter i Vintergatan.

Nu är siffran nästan dubblad.

På onsdagen uppgav Nasa att man hittat 715 nya planeter i vår galax, skriver CNN.

Planeterna kretsar kring 305 olika stjärnor och upptäcktes av Keplerteleskopet genom en ny teknik som forskare tror ska kunna ge fler och mer detaljerade planetfynd.

Fler planeter kan komma

Teleskopet skickades upp i mars 2009 och är det första som lyckats hitta planeter som liknar jorden och som befinner sig i den beboeliga zonen. Med det menas att planeterna är på rätt avstånd från sin stjärna, för att ha en temperatur som tillåter flytande vatten.

Planeterna som presenterades under onsdagen kommer alla från Keplerteleskopets två första tjänstgöringsår. Fler fynd kan med andra ord vara i antågande.

”Hittar oss själva”

95 procent av de presenterade nykomlings-planeterna är mindre än Neptunus, som i sin tur är fyra gånger så stor som Jorden.

Fyra av planeterna befinner sig i den beboeliga zonen. En av dem är ungefär dubbelt så stor som Jorden och kretsar kring en stjärna hälften så stor som Solen.

De övriga tre är också de ungefär dubbelt så stora som Jorden.

Forskarna menar att Kepler förväntas hitta fler jordlika planeter framöver.

– Ju mer vi söker, desto fler spår av oss själva hittar vi bland stjärnorna som påminner oss om vårt hem, säger Jason Rowe, forskare vid SETI-institutet i Kalifornien, USA, och en av ledarna bakom forskargruppen.

”Har ändrat allt”

Den nya tekniken som forskarna använt med Keplerteleskopet kallas "verifiering genom multiplicitet”. Tekniken vilar mycket på sannolikhet och går ut på att forskarlaget fokuserar på stjärnor som enligt tekniken tros ha fler än en planet i omlopp kring sig.

– Kepler har verkligen ändrat på allt för vår förståelse av vilka olika typer av planeter och solsystem som finns i vår galax, säger Nasa-forskaren Douglas Hudgins.

ARTIKELN HANDLAR OM