Arbetsförmedling ljög om arbetslösa

NYHETER

Arbetsförmedlingen i Arlöv har fuskat med sina arbetslöshetssiffror i flera år. De arbetslösa fick i statistiken arbete för att resultaten skulle se bättre ut. Det berättar nu flera arbetsförmedlare, rapporterar SVT Sydnytt.

Känner du till fler fall? Kontakta oss!

Fusket ska ha varit känt ända upp till tillförordnade generaldirektören, och det systematiska fusket ska ha pågått i nästan tio år. Flera anställda berättar anonymt om hur de känt press på att vända arbetslöshetstrenden.

– Det är för att statistiken ska vara bra och grön. Vi har väldigt höga mål som ska fyllas varje månad. Och det är en jättepress, säger en anonym arbetsförmedlare till SVT.

Felaktigt besked om jobb

Fusket ska också ha drabbat arbetslösa, som felaktigt fått meddelande om att de fått jobb. En av kontorets tidigare anställda i Arlöv, Anders Gustafsson, bekräftar bilden för SVT Sydnytt.

– Man kodade om arbetssökande från en kod till en annan så att det på det viset såg bättre ut i statistiken, säger Anders Gustafsson. Så en person som egentligen var arbetslös, var nu kodad som något annat, precis som om vederbörande hade fått jobb.

Känner till anklagelserna

Chefen för Arbetsförmedlingens affärsområde södra Götaland, Mattias Buvari på Arbetsförmedlingen i Malmö, säger till SVT Sydnytt att han känner till anklagelserna, men att något fusk inte har kunnat beläggas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM