Sjöberg: ”En stor utmaning”

Mikael Sjöberg måste öka förtroendet för Arbetsförmedlingen

NYHETER

Klockan 8.10 meddelade regeringen att Arbetsförmedlingens nye generaldirektör utsetts. Över en timme senare fick Mikael Sjöberg veta att det var han som fått jobbet.

– Jag är glad och ödmjuk inför ett stort och viktigt uppdrag, säger han.

Det har varit en hektisk förmiddag för Arbetsförmedlingens blivande generaldirektör Mikael Sjöberg. Han presenterades på Rosenbad vid klockan tio och därefter väntade flera möten och intervjuer.

Hur fick du nyheten?

– Jag förde den dialogen med statsrådet och så tog regeringen det slutgiltiga beslutet i dag.

Hur reagerade du när du fick jobbet?

– Jag blev glad och kände också att det är en stor utmaning och att det är en stor och komplex myndighet jag nu blir chef för.

Hur är du lämpad att leda Arbetsförmedlingen genom dessa "stora utmaningar"?

– Jag har givetvis en lång erfarenhet av hur regeringskansliet, myndigheter och politik fungerar. Utöver det har jag befunnit mig i närheten av arbetsmarknadspolitiken länge, fast i två helt olika myndigheter. Jag förstår logiken i arbetsmarknadspolitiken och har lång erfarenhet.

Hur ska ni vinna tillbaka folks tillit?

– Förtroendet är väldigt viktigt men förknippat med en massa saker. En myndighet som inte har en bra e-plattform för att möta intressenter tappar i förtroende. Och det handlar också om professionaliteten i myndigheten.

Vad kommer hända mer konkret?

– Jag kommer börja med att ägna mycket tid åt att förstå verksamheten, prata med medarbetare, styrelsen, branschorganisationer och med folk förstås.

Var brister det i dag?

– Det kan jag inte bedöma. Jag har ännu inte fått möjlighet att sätta mig in i det, jag fick ju meddelandet klockan 9.20 i dag.

Folk som är arbetslösa brukar till exempel peka på bristen av kontakt med Arbetsförmedlingen och att det inte leder till jobb. Vad säger du om det?

– Jag har svårt att kommentera de delarna. En sådan här stor verksamhet kommer alltid ha olika berättelser. Vissa är oändligt tacksamma, men även i de bästa av världar där man är på topp varje dag kommer det finnas de som säger att de inte fått hjälp.

Hur känns det att du, som rutinerad socialdemokrat, utses av högerregeringen?

– Jag är helt neutral inför det. Jag har fått två utnämningar från den här regeringen tidigare så det känns inte så konstigt.

Du är ju kusin med Göran Persson. Har han hunnit gratulera?

– Nej, det tror jag inte.

Mikael Sjöberg tillträder jobbet i mars.

FAKTA

Erfaren generaldirektör

Mikael Sjöberg är 46 år gammal. Han är sedan 2007 generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Åren 2005–2007 var han generaldirektör för Arbetslivsinstitutet.

På 1990-talet var han politisk tjänsteman i regeringskansliet.

ARTIKELN HANDLAR OM