”Ett taktiskt val”

Foto: PER LARSSON / TT
Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen.
NYHETER

Utnämningen av socialdemokraten Mikael Sjöberg till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen är inte bara en fråga om kompetens.

Det är även ett smart politiskt drag av Alliansen, menar debattören Stig-Björn Ljunggren.

– Det är klart att det är taktik, säger han.

Stig-Björn Ljunggren.

När Angeles Bermudez-Svankvist tillträdde 2008 blev hon rejält hyllad av dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

– Hon är störtskön, om man får säga så! Hon har en härlig personlighet, sa han på presskonferensen när hon presenterades.

Men sin härliga personlighet till trots hade hon ingen direkt erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor och under åren som följde var både generaldirektören och Arbetsförmedlingen stundtals hårt kritiserade.

Surfade för 281 000

Under 2013 visade det sig att man betalat närmare 4,7 miljarder kronor till så kallade jobbcoacher – ett projekt som bara var en framgång för de företag som fått pengar för satsningen och knappast för de arbetslösa som coachats.

I augusti i fjol avslöjade Aftonbladet att Angeles Bermudez-Svankvist mobilsurfat för 281 000 kronor sedan mars 2012 och att hennes man och dotter följt med på tjänsteresor utomlands.

Bara dagar senare fick hon sparken när arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kallade situationen "ohållbar". En dryg månad senare bytte även Engström tjänst, och blev biståndsminister.

Och i dag, ett knappt halvår senare, presenterade Engströms efterträdare, arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, regeringens nye val.

Mikael Sjöberg, 46.

Socialdemokrat.

Kusin med Göran Persson.

Före detta generaldirektör för både Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet.

Han presenterades varken som störtskön eller välsignad med en härlig personlighet.

– Mikael Sjöbergs långa och breda erfarenheter av ledarpositioner i svensk statsförvaltning kommer att vara värdefulla, sa istället Svantesson.

”Ett taktiskt val”

– Det är ett taktiskt val som började redan med att man plockade bort först Bermudez-Svankvist och sedan Engström, säger statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren, 56.

– De var tvugna att hitta en betrodd person och när det gäller arbetsmarknadsfrågor så innebär det nästan per definition en socialdemokrat, det finns ingen moderat som hade kunnat skapa det förtroendet nu.

Kommer det faktumet att man tillsatt en socialdemokrat göra att kritiken från socialdemokraterna tystnar?

– Det skapar en tillfällig andhämtning för Alliansen. Det kommer inte att stilla kritiken mot deras arbetsmarknadspolitik i det långa loppet.

Mikael Sjöberg själv vill dock inte se sin utnämning som ett taktiskt val.

– Nej, inte på det sättet, jag vill tro att de ville ha en person med erfarenhet av att vara generaldirektör, säger han.

Så det finns ingen tanke bakom att de valde en socialdemokrat?

– Ibland kan jag få en känsla av att omvärlden vill tro att det är mer spel inom politiken än det verkligen är.

ARTIKELN HANDLAR OM