Förslag: Taxiförare måste berätta priset

NYHETER

Taxibolag som har höga jämförpriser ska bli skyldiga att informera kunden om slutpriset innan resan startat.

Det föreslår regeringens utredare, rapporterar Ekot.

Foto: DAVID BERGSTRÖM
friåkarkö Alla taxibilar måste ha en tydlig prisinformation uppsatt. Kolla den innan du hoppar in! Priset får friåkarna däremot sätta själva. Här är en kö med fribilar.

Sedan tidigare kan kunder se på den lilla gula inforutan på taxin om bolagets jämförpriser.

Men för att det ska bli ännu lättare att på förhand veta vad en resa kommer att kosta har Transportstyrelsen föreslagit att chaufförerna måste berätta kostnaden innan resan startar, rapporterar Ekot.

Måste berätta pris

Att taxibolag är fria att sätta sina priser på resorna har mött kritik från kunderna eftersom priserna för en och samma resa kan variera från ett par hundralappar till tusentalskronor beroende på vilket taxibolag det är som kör.

Priset fastställs först när kunden är framme. Därför föreslår nu Transportstyrelsen att taxibolag som tar mer än 500 kronor per mil i förväg måste informera kunden om vad resan kommer att kosta. Och prisuppgiften som chauffören lämnar måste kunna gå att kontrolleras i efterhand och priset får inte bli högre än det som avtalats mellan kund och förare.

– Du ska kunna visa det som taxichaufför att med det priset som jag tar har jag kommit överens med kunden innan. Du ska kunna visa på att du har givit information på papper, på mejl, sms eller vilken teknisk lösning man nu väljer. Men om man inte kan visa det då har man brutit mot reglerna och då är man inte seriös, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Ekot.

”Få en ärlig chans”

Enligt infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) är förslaget ett av flera för att öka taxikundernas trygghet och för att åtgärda konkurrenssituationen som finns i taxibranschen

– Vi tror att det kommer att vara ett sätt att inte bli lurad på priset och uppmärksammad på priset. Och få en ärlig chans att innan man åker iväg att göra ett val, säger hon till Ekot.

FAKTA

Fler förslag för taxibranschen

Transportstyrelsen föreslår även följande:

Krav på att taxiförare har lokalkännedom.

Detta kan genomföras genom att praktiska och teoretiska tester införs i taxiförarutbildningen.

Polisen ska kunna beslagta taxibilens registreringsskylt om det visar sig att en taxameter inte fungerar eller är obesiktigad.

(Källa: Ekot, Sveriges Radio)

ARTIKELN HANDLAR OM