”Ryska flottan har intagit flygplats”

1 av 3
NYHETER

Sedan två flygplatser på Krimhalvön ockuperats av beväpnade trupper som hissat ryska flaggor har Ukraina bett FN:s säkerhetsråd att diskutera problemen i landet.

Men ryska flottan förnekar inblandning.

Ukrainas parlament har även vädjat till Ryssland att ligga lågt för att inte underminera landets suveränitet.

Militärflygplatsen Belbek i Sevastopol är blockerad av trupper från den ryska flottan.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax kom trupperna i tio lastbilar och med ett antal pansarfordon.

”Strider mot internationella uppgörelser”

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov fördömer ockupationen av två flygplatser på Krimhalvön på sin Facebooksida.

"Jag anser att det som hänt är en beväpnad invasion och ockupation som strider mot internationella uppgörelser och normer" skriver inrikesministern.

Han konstaterar samtidigt att händelserna inte har varit våldsamma.

I Sevastopol har ryska marinen sin största flottbas vid Svarta Havet och soldaterna som blockerar flygplatsen kommer troligtvis därifrån, rapporterar Sveriges Radio.

De ryska trupperna ska bära hjälmar och kroppsskydd. Och enligt militärkällor till Interfax har militären intagit Bebek-flygplatsen för att hindra att ukrainska demonstranter flygs in till Krim, rapporterar BBC.

Enligt ukrainska nyhetsbyrån Unian befinner sig runt 300 soldater kring flygplatsen. Belbek är nu stängd och alla avgångar har ställts in, rapporterar BBC.

En ukrainsk tv-station rapporterar, enligt BBC, att ett ryskt missilfartyg har blockerat Balaklavabukten i Sevastopol. Runt 20 ryska marinsoldater är posterade runt den ukrainska gränsen vid Balaklava.

Flottan dementerar

Den ryska Svarta havsflottan dementerar att dess styrkor skulle vara inblandade i något övertagande eller någon blockad av en militär flygplats på Krimhalvön, rapporterar TT.

– Ingen enhet ur Svarta havsflottan har rört sig mot flygplatsen, än mindre deltagit i någon blockad av den, säger en talesperson för flottan till Interfax.

Enligt Reuters har Ukraina vänt sig till FN:s säkerhetsråd för att de ska diskutera de nuvarande problemen i landet. Ukrainas parlament har vädjat till Ryssland att upphöra med militära rörelserna som kan undergräva det territoriella självstyret i Ukraina, efter att flygplatserna på Krimhalvön ockuperats, rapporterar Sky News.

Ukrainas parlament vädjat till Ryssland att ta ett steg tillbaka för att inte inkräkta på landets suveränitet, skriver CNN.

Under dagen har Ukrainas interrimpresident sparkat arméchefen som utsågs av Janukovytj i förra veckan, rapporterar BBC.

Inga emblem

Samtidigt patrullerar ett 50-tal uniformerade män flygplatsen i Simferopol, som är Krims huvudstad. Männen som inte bär några emblem på sina uniformer har vägrat att prata med journalister och det är inte helt fastställt vilka de är, rapporterar AP. Vittnen såg männen bära på ryska flottans flaggor, skriver BBC.

Trafiken på flygplatsen ska dock operera som vanligt.

Händelserna i Krim har ökat det redan spända läget i regionen med grannlandet Ryssland.
Under gårdagen beordrades ryska stridsplan vara beredda på strid och patrullera gränserna.

Texten uppdateras

ARTIKELN HANDLAR OM