Ledaren teg sig genom förhören

NYHETER

De äldre, erfarna, nazisterna teg sig genom polisförhören.

Det är de unga, ännu inte helt övertygade, som berättat för polisen vad det var som hände i Kärrtorp den 15 december förra året.

I dag ställs sju högerextremister inför rätta för det våldsamma upploppet i Kärrtorp.

Flera av de åtalade tillhör ledarskiktet inom Stockholmsavdelningen för Svenska Motståndsrörelsen, SMR.

Organisationen, som befinner sig långt ut på högerkanten, har enligt polisens kartläggning en strikt militärisk organisation, med fem avdelningar, så kallade "nästen", runt om i landet.

Högst upp i hierarkin, med inflytande över samtliga nästen sitter Klas Lund, tidigare dömd för dråp.

Flera av ledarna i SMR har enligt polisen varit på utbildningar i Ungern hos ungerska Nationalsocialister och även i Sverige anordnas träningsläger i "extrem kampsport".

Starkaste avdelningen

I en rapport uppger Säpo att ”Stockholmsnästet” är SMR:s starkaste avdelning. Enligt Säpo består avdelningen av flera grupper vars aktivister har en ”dokumenterad erfarenhet av våldsbrott”.

"Bland dessa finns nästeschefen Emil Hagberg samt Peter Jusztin och Joakim Blixt Eriksson som bedöms vara centrala i Stockholmsgrupperingens planering och genomförande av olika aktioner."

Den 15 december förra året samlades dessa tre, och ytterligare ett 30-tal SMR-anhängare i Kärrtorp, där en demonstration mot rasism hölls.

Beväpnade med påkar, glasflaskor, stenar, knallskott och sköldar attackerade nazisterna demonstrationen.

Polisen i underläge

Poliserna som bevakade den tillståndsgivna demonstrationen var i kraftigt numerärt underläge. Flera personer, från både anti-rasistdemonstrationen och SMR, skadades under våldsamheterna.

28 personer kunde gripas, och sju personer med kopplingar till SMR, däribland de tre ledarna, är nu åtalade för våldsamt upplopp.

Emil Hagberg, Peter Jusztin och Joakim Blixt Eriksson är 29, 24 respektive 24 år gamla. De fyra övriga åtalade är alla. De fyra övriga åtalade är alla under 18 år.

I förhören framträder en tydlig bild. "De unga" säger att de inte visste vad de gav sig in på. "De äldre" säger ingenting.

Flera av de unga berättar i förhören att de inte visste att det skulle bli en konfrontation med "den andra sidan" och att de när de förstod det ville dra sig ur – men då var det för sent.

– Att attackera ett torg... Jag kan inte vara med på något sådant. Alltså jag klarar inte det mentalt, säger en av ynglingarna.

Ledaren säger inget

Flera av de unga nazisterna berättar att de fick läskflaskor att kasta mot demonstranterna men att de lämnade dem på vägen fram mot torget, eftersom de inte ville kasta dem mot människor.

Emil Hagberg, den utpekade ledaren för Stockholmsnästet, svarar inte i förhören på några av polisen frågor:

"Det vill jag inte svara på" eller "Nej" eller "Ingen kommentar" är i stort sett allt han säger.

Det enda han i princip säger, eftersom han vet att förhören kommer bli offentliga och läggas ut på nätet, är en uppmaning till läsarna:

– Skicka pengar till snus.

En person från "andra sidan", alltså antirasist-demonstrationen, sitter häktad misstänkt för dråpförsök efter att han knivhuggit en SMR-anhängare i ryggen vid konfrontationen. Åtal mot mannen, som är känd av polisen för flera politiska brott tidigare, ska vara väckt senast i dag, fredag.

Det pågår förundersökningar mot ytterligare personer för våldsamheterna i Kärrtorp.

Rättegången mot de sju som inleds i dag fortsätter nästa vecka och förhandlingarna i Södertörns tingsrätt omgärdas av ett stort säkerhetspådrag. Alla besökare kommer att kontrolleras och polisen har en särskild kommendering med anledning av rättegången.

ARTIKELN HANDLAR OM