Flyktingbråket: ’Det är orimligt’

Södertälje räknar med stor ökning av nyanlända flyktingar

1 av 2
Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje.
NYHETER

I fjol anlände 1096 människor på flykt Södertälje. I år räknar kommunen med en dubblering, samtidigt som andra inte tar emot några flyktingar alls.

– Jag tycker det är orimligt, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) till Länstidningen.

I år kan 1 700-2 200 flyktingar komma till Södertälje – upp till dubbelt så många som förra året. Prognosen är framtagen av Södertälje kommun, men den baseras på siffror från Migrationsverket.

Måste spara

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) har redan tidigare varit kritisk mot att Södertälje kommun, som lider av dålig ekonomi, får bära ett så stort ansvar för flyktingmottagning. I budgeten har alla nämnder utom utbildningsnämnden redan fått sparkrav på över tre procent. Det kan bli ett tufft år.

– Jag tycker det är orimligt, regeringen bör agera mot det här. Sverige står mitt uppe i ett stort flyktingmottagande och det har jag inget emot, tvärtom. Men att Södertälje skulle ta emot 1 700 flyktingar när det finns kommuner som sitter och pratar om huruvida man ska ta emot fem stycken eller inga är det dåligt, säger Godner.

Stor ökning

För tio år sedan tog Södertälje emot 194 flyktingar, att jämföra med 1096 under 2013. Däremellan har snittet varit 781 personer per år. Det som talar emot en så stor ökning som prognosen visar är att det inte brukar anlända i den takt man trott.

– Det har visat sig att människor inte kommer hit så fort som vi kanske förutspår, men det är alltid en process och mycket handlar om hur konflikten i Syrien ser ut, säger Johan Ward, sakkunnig på stadsdirektörens kansli.

FAKTA

Så många flyktingar kommer

Under 2014 kan 59 000 flyktingar komma att söka sig till Sverige.

Prognosen visar att 1 700- 2 200 personer kan söka sig till Södertälje.

Majoriteten av de asylsökande kommer från Syrien, men även från Eritrea, Somalia och Afghanistan. En stor grupp är statslösa.

9 procent av alla flyktingar från Syrian beräknas söka sig till Södertälje.

Källa: Migrationsverket/Södertälje kommun

ARTIKELN HANDLAR OM