Janukovytj: Därför flydde jag Ukraina

Ex-presidenten stridlysten: Jag är fortfarande president

1 av 10
NYHETER

Ukrainas expresident Viktor Janukovytj höll presskonferens på fredagen.

Det var första gången han uttalade sig sedan flykten från Ukraina.

– Jag attackerades, sa en stridslysten Janukovytj.

Janukovytj, som hållit sig gömd i nästan en vecka, anklagade oppositionen för turbulensen i landet.

– Det är fascistiska ungdomar som gjort det, och de är få i landet. De respekterar inte de överenskommelser som gjorts av oss och av andra länder.

Han gav inga tecken på att ge upp – och menade att hela det ukrainska folket "blivit lurat".

– Ukraina är ett starkt land och vi kommer att kämpa oss ur den här situationen, sade Janukovytj och talade om behovet av att lösa olika samhällsfrågor.

Janukovytj sa att han tidigare hoppades på väst, men att terror och kaos i stället blev följden på gatorna i Kiev.

– I dag är det svårt att hitta ord för hur makten formas, sade han och anklagade den nuvarande regeringen för att propagera för våld.

Anser sig vara president

Janukovytj slog fast att han fortfarande anser sig vara president. På frågan om Rysslands roll i krisen betonade han de historiska banden och överenskommelserna med Ryssland, som gör att "landet kan agera". Ex-presidenten kommer dock inte att begära något militärt stöd från Moskva.

Janukovytj förnekade att han har givit några order till polisen att skjuta för att döda. Han vidhöll istället att ansvaret för blodbadet låg hos de som protesterade på torget.

Blev attackerad

På frågan varför han flydde från landet svarade Janukovytj att hans bil blev attackerad och beskjuten på väg till Harkov.

– Vi var tvungna att följa säkerhetsbestämmelserna. Jag kommer att var tillbaka i Ukraina så fort jag bedömer att jag och min familj är säkra, fortsatte han.

Han vidhöll också att överenskommelsen den 21 februari mellan regeringen och oppositionen är den vägen framåt för Ukraina.

Janukovytj sa också att han inte avser ställa upp något presidentval i maj.

TT AFTONBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM