Efter turbulensen - M:s ekonomi i balans

Kent Persson.
NYHETER

Moderaternas ekonomi har varit ur balans och partiets valrörelse har varit allvarligt hotad.

Men enligt partisekretaren Kent Persson är man nu i balans och redo för strid.

– Vi kan till och med börja spara i ladorna inför valet 2018, säger han.

Sedan Kent Persson tog över som partisekreterare för Moderaterna 2012 har det rapporterats om oro, avhopp och missnöje i organisationen. Strax efter att han tillträdde lämnade biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg sitt jobb. Men partiet kan nu konstatera att ekonomin ser allt ljusare ut.

I morse presenterade man kampanjen "Alla behövs" som bland annat innehåller bioreklam. Men budskapet ska även spridas på affischer och på nätet. Totalt kostar den landsomfattande kampanjen cirka 1 miljon kronor. Enligt Kent Persson hade den inte kunnat genomföras för drygt ett år sedan.

– Men vi ser nu att förra årets bokslut var mycket positivt. Vi lägger grunden för valseger 2014, men vi kan också spara i ladorna och redan nu börja förbereda oss på valrörelse 2018. Vi har en bra politikutveckling och vi har också förstärkt vårt arbete lokalt där valen vinns, säger han.

Ekonomin var i oordning

När Kent Persson tog över efter sin företrädare Sofia Arkelsten hade han som uppdrag att få partiets ekonomi i ordning.

– Det jag kom till var en organisation som var något för stor. Vår huvudsakliga intäkt är ju offentligt partistöd. Våra utgifter är ju personal och vi var på väg att få en för stor organisation. Vi har minskat antalet chefer och gjort oss beredda för satsningar, säger han.

Partiet satsar totalt 65 miljoner kronor på valen i år, 10 miljoner inför EU-valet och resterande 55 inför riksdagsvalet.

– För ett år sedan var vår bedömning att vi inte ens skulle kunna få ihop vår valfond på totalt 65 miljoner. Det har vi på plats och har dessutom extra manöverutrymmen, säger han.

Har kritiserats

Den kritik som förekommit ser Persson som en naturlig del av ett förändringsarbete.

– Att genomföra förnyelse och förändring kräver både tålamod och hårt arbete. Det gäller vårt parti både när det gäller politisk förändring men också organisatoriskt. Men nu står vi starkare än för ett år sedan. Nu är vi i balans, nu gäller det att fortsätta vara försiktig med ekonomin och ta ansvar.

ARTIKELN HANDLAR OM