Skulle omhändertas – öppnade eld

Foto: STEFAN SUNDKVIST
NYHETER

Den psykiskt sjuke mannen avlossade ett skott från huset han barrikaderat sig i.

Sedan kom han ut med ett skjutvapen och hotade att använda det mot poliserna på platsen.

Först efter att ha träffats med två skott i benen kunde mannen gripas.

Vet du mer? Har du bilder? Kontakta oss!

Ärendet började redan vid lunchtid i dag, då polisen skulle omhänderta den psykiskt sjuke mannen i 45-årsåldern på en gård i byn Selsjön utanför Sollefteå.

– Initialt är det ett självmordsbeteende som har utvecklats så här, säger Hans Häggström, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Somnat i omgångar

När polisen kom till platsen hotade mannen att använda vapen, vilket gjorde att gården spärrades av. I samband med det avlossade han ett skott från huset.

Sedan följde en lång förhandling för att få mannen att överlämna sig själv.

– Han var ju berusad, den här killen. Han hade druckit rätt mycket vad vi förstår, från niotiden. Sedan har han somnat i omgångar, säger Hans Häggström.

Grovt olaga hot

Strax före klockan 18 beskrevs förhandlingsläget som låst.

Men bara en dryg halvtimme senare kom beskedet att mannen hade gripits. Till en början var polisen sparsamma med detaljer, men senare meddelade Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland, att mannen skjutits två gånger i benen innan han kunde gripas.

”Under bevakningen av mannens fastighet kom han, vid 18.30-tiden, ut och hotade poliserna på plats med skjutvapen. Polis på plats sköt först ett skott mot benen utan verkan. Därefter avlossades ytterligare ett skott mot benen varvid mannen föll till marken och kunde gripas”, skriver Börje Öhman i ett pressmeddelande.

Mannen fördes omgående till Sollefteå sjukhus. Han misstänks i nuläget för grovt olaga hot.

ARTIKELN HANDLAR OM