Obama varnade Ryssland för kränkningar

1 av 11
NYHETER

2 000 ryska soldater uppges ha landat på Krimhalvön i Ukraina.

– Jag kan bara se det här som en militär invasion och ockupation, skriver Arsen Avakov, Ukrainas nye inrikesminister, i ett uttalande.

USA:s president Barack Obama varnar nu Ryssland att militära ingripanden "kommer att kosta".

Enligt nyhetsbyrån AFP har 2 000 ryska soldater landat på Krimhalvön, något som Kiev uppfattar som en ”beväpnad invasion”. Den ukrainske talesperson uppger för Krims tv-kanal ATR att de ryska soldaterna landade på en militärbas i närheten av Simferopo i 13 plan med 150 personer vardera.

Tidigare under kvällen har en konvoj på nio ryska stridsvagnar setts köra mellan städerna Sevastopol och Simferopol på Krimhalvön. Ryska plan ska också ha landat i Krim, enligt den ukrainska nyhetssajten Pravda.

"Militär invasion"

Rysslands utrikesdepartement säger att de bepansrade fordonen från Svarta havsflottan satts in för att säkra landets bas på halvön.

Enligt Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin ligger den senaste militära aktiviteten i Ukraina "inom ramen" för Moskvas överenskommelse med Kiev, skriver Reuters.

Tidigare under fredagen sa Ukraina att ryska trupper har omringat en kustbas och två flygplatser på Krim.

– Jag kan bara se det här som en militär invasion och ockupation, skriver Ukrainas nye inrikesminister Arsen Avakov, i ett uttalande på Facebook, enligt AP.

USA:s president Barack Obama varnar Ryssland att militära ingripande kommer stå Ryssland dyrt.

– Vi är nu djupt oroade över rapporterna om militära aktiviteter som tagits av Ryssland inne Ukraina. Varje överträdelse av den ukrainska suveräniteten skulle vara djupt destabiliserande, sa han i ett uttalande sent på fredagskvällen.

Han lovordade den ukrainska regeringens återhållsamhet och sa att det viktiga är att det ukrainska folket får möjlighet att bestämma över sin egen framtid.

Även utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk mot Rysslands militära åtgärder.

"Situationen på Krim är oroväckande. Ryssland måste omedelbart dra tillbaka sina styrkor till överenskomna basområden. Simferopol är helt klart utanför detta område", skriver Carl Bildt på twitter.

Kräver att få Janukovytj utlämnad

Samtidigt har Ukraina nu officiellt bett Ryssland att utlämna Viktor Janukovytj, säger riksåklagaren Oleh Makhnitskij, enligt BBC.

Under dagen har toppdiplomatiska samtal förts mellan flera världsledare.

Storbritanniens premiärminister David Cameron betonade i sitt samtal med Rysslands president Vladimir Putin i dag att alla länder måste respektera Ukrainas territoriella integritet, skriver The Guardian.

Storbritannien varnar nu alla brittiska medborgare för resor till Krim.

Vladimir Putin har även pratat med ledare i Tyskland och EU.

Varnar för åtgärder som kan misstolkas

I ett samtal med USA:s utrikesminister John Kerry sa Sergej Lavrov, den ryske motsvarigheten, att Ryssland inte har för avsikt att bryta mot Ukrainas suveränitet.

Lavrov säger att landet är redo att hjälpa Ukraina från en ekonomisk kollaps.

Kerry varnade under samtalet alla parter för att vidta åtgärder som kan "misstolkas", rapporterar Reuters. USA säger att man följer utvecklingen "väldigt noga". 
– Ukrainas territoriella integritet måste respekteras. De vore ett allvarligt misstag [av Ryssland] att ingripa, säger Vita husets talesman Jay Carney i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM