Blev misshandlad – över chips och smågodis

Slog ut tänderna på butiksanställd – nu har en av gärningsmännen själv hört av sig till polisen

NYHETER

John fick fem tänder utslagna och misshandlades svårt när han försökte stoppa tre personer från att snatta. Efter polisens efterlysning i Brottscentralen har en av de kvinnliga gärningsmännen gett sig till känna.

Tidigt på morgonen den 16 november förra året kom två tjejer och en kille i 20-årsåldern in på 7-eleven på Götgatan i Stockholm. John, som arbetar i butiken, såg hur de började stoppa på sig chips och smågodis. När han försökte hindra gänget som gått ut utan att betala blev han överfallen.

– De slog mig i hela ansiktet, på halsen och över öronen. Jag var på sjukhus i tre dagar.

Kallas för hipsterrånarna

När polisen för första gången kontaktade Brottscentralen angående fallet kallade man trion för hipsters.

– Man kan väl kalla dem för hipsters baserat på den klädstil de har. Det är en del av signalementet,  säger Tomas Granlund som är kommissarie på jourroteln på Södermalm i Stockholm.

Gav sig till känna

Efter att Brottscentralen under onsdagen visat polisens efterlysning ringde en av de kvinnliga gärningsmännen in och angav sig själv. Polisen kommer nu att förhöra henne men man letar fortfarande efter de två andra.

– Vi har fått en del tips men har ännu inte identifierat de andra två, det är jätteviktigt för oss att alla som har upplysningar hör av sig, säger Tomas Granlund.

Kom från fest

Det har tidigare framkommit att de tre gärningsmännen var på väg hem från en fest.

– Sannolikt kommer de från ett festande. Det ska ha funnits ett stort Facebook-event och det är vi väldigt intresserade av, säger Tomas Granlund.

Han reagerar också på det grova övervåldet i situationen.

– Det är så onödigt, det handlar om smågodis och chips.

Fick fem tänder utslagna

John blev av med fem tänder under misshandeln, och mår fortfarande väldigt dåligt.

– Det känns väldigt tråkigt och jag är jätteledsen. Det kommer dröja ett år innan jag ser ut som vanligt.

Hur går du vidare nu?

– Det är läskigt att jobba kväll och natt. Jag försöker att gå vidare men jag är rädd.

Känner du igen någon av de tre personerna eller vet du något om händelsen? Kontakta polisen på 114 14 och ange ärendenummer K-359605-13.

Fotnot: John heter egentligen någonting annat.

FAKTA

Hipster

Hipster är en stil som började spridas i USA:s storstadsregioner under tidigt 90-tal. Kännetecken var ett stort intresse för mode och ett smalt intresse för musik. Under 2000-talet har stilen blivit vanlig i de svenska storstadsregionerna - framförallt på Södermalm i Stockholm - och allt mer blivit en typ av livsstil.

Klichébilden av en hipster är en ung man med skägg och sotarmössa som arbetar inom media, har ett stort intresse för obskyr matlagning, dyra cyklar och surdegsbakning. Humorserien "Söder om Fokungagatan" på kanal 5 handlar om ett gäng unga hipsters i Stockholm.