”Hon var väldigt lik sin mamma”

Drottning Silvia om sitt möte med sitt lilla barnbarn Leonore

1 av 3 | Foto: Kungahuset.se
Under några timmar fick kungen och drottningen bekanta sig med Leonore, som då inte ens var dygn gammalt.
NYHETER

WIEN. För knappt en månad sedan fick prinsessan Madeleine sin efterlängtade dotter.

Nu berättar drottning Silvia för första gången om sitt möte med Leonore i USA.

– Hon var väldigt lik sin mamma. Det var helt fantastiskt, säger Silvia. 

Den 20 februari klockan 22:41 föddes prinsessan Leonore Lilian Maria - hertiginna av Gotland - på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center.

Dagen efter lämnade kungaparet Sverige tidigt på morgonen för att flyga över Atlanten och träffa sitt andra barnbarn.

Det första mötet med den nya dotterdottern ägde rum på sjukhuset.

Under några timmar fick kungen och drottningen bekanta sig med Leonore, som då inte ens var dygn gammalt.

”Helt underbart”

Nu berättar Silvia för första gången om sitt möte med Madeleines dotter.

– Det var fantastiskt. Det var verkligen roligt. Både jag och kungen var så glada för att båda mådde bra. Som förälder blir man ju alltid orolig över hur det ska gå. Den lilla damen hade ju lite bråttom. Hon kom ju lite för tidigt, eller det kanske inte var för tidigt, det är ju bara barnet själv som vet när det är dags. Men det var underbart att få träffa henne och se att alla mådde bra. Det var det viktigaste, säger drottningen när Aftonbladet träffar henne i Wien.

Berätta mer om mötet på sjukhuset.  

– Ja, det var helt underbart för mig. Jag kom faktiskt inte ihåg att man var så liten som nyfödd. Och då var den lilla prinsessan inte så liten. Hon vägde ju nästan 3, 2 kilo. Så det var normaltvikt. Men hon var jättesöt. Ljuvlig.

Vem var hon mest lik, prinsessan Madeleine eller Chris?

– Det där ändrar sig väl hela tiden. Men just då, när vi träffades för första gången, så påminde hon väldigt mycket om prinsessan Madeleine. Nu kanske hon mer påminner mer om sin pappa Chris, fast utan skägg.

Höll invigningstal

Drottningen är på plats i Österrike för att delta i FN-sessionen om narkotika, där nästan 200 regeringar är representerade.

Silvia - som länge har arbetat för att hjälpa barn och ungdomar genom Mentor-stiftelsen - höll invigningstalet under torsdagen.

– Så många barn runt i världen drabbas av narkotikamissbruk. Antingen genom att använda själva i unga år eller att växa upp i en familj där missbruk är en del av deras liv.

– Det här är något som vi måste göra vårt bästa för att ändra. Vi kan inte låta droger och missbruk bli en accepterad del av en personens dagliga liv, sa Silvia och fick stora applåder.

I morgon: Läs den långa exklusiva intervjun med drottning Silvia om hennes arbete med Mentor-stiftelsen för att hjälpa ungdomar, om hennes syn på narkotikapolitiken och legaliseringsdebatten.  

ARTIKELN HANDLAR OM