Lindström kommer ut – som miljöpartist

NYHETER

Komikern och programledaren Fredrik Lindström, 50, kommer ut – som miljöpartist.

I radiopodden "Värvet" förklarar han att han ogillar politikens vänster-högerskala och att han röstar grönt.

– Jag röstar alltid på Miljöpartiet, i princip som en markering, säger han.

Det är i "Värvet" från den 16 mars som mångsysslaren Fredrik Lindström intervjuas i drygt två timmar.

I dag är han känd för en bred publik som språkvetare och programledare för "På spåret" i SVT. Just nu är han aktuell i egna föreställningen "Ägd" tillsammans med Henrik Schyffert och tidigare har han bland annat varit en av de busringande komikerna i radioprogrammet "Hassan".

Men nu kan Fredrik Lindström alltså lägga ännu en titel till sitt CV - miljöpartist.

I radiopodden slår tv-profilen fast att han ogillar vänster-högerskalan, bland annat eftersom han menar att dagens befolkning är den mest privilegierade någonsin.

– Jag tycker att det finns frågor som är betydligt intressantare. Det innebär kanske att man inte alltid uppfyller alla solidaritetsaspekter, säger Lindström i "Värvet".

Röstar MP

I ett långt resonemang utvecklar Fredrik Lindström sin syn på samhället, som han menar präglas av det individualistiska och att man ska uppfylla sitt eget liv. Medan han menar att han själv tror på vikten av att vårda kedjan mellan döda, levande och ickefödda.

– Den kedjan är starkt misstänkliggjord inom traditionell vänsterrörelse eftersom det finns spår av den i den klassiska verkligt konservativa idén. Men den finns i dag inte representerad i politiken, i så fall möjligen av Miljöpartiet. Moderaterna är inte alls ett konservativt parti i den betydelsen, säger han.

Efter resonemanget inflikar programledaren Kristoffer Triumf en fråga om det innebär att Fredrik Lindström har svårt att rösta.

– Jag röstar alltid på Miljöpartiet, i princip som en markering. Men jag blir irriterad när de profilerar sig, jag tycker att de godtar för mycket högervänstervärlden. Jag tycker att ju mer vi pratar långsiktighet och ju mindre vi pratar kortsiktighet är bra, säger han då.

Absurt lyfta jobben

Fredrik Lindström tillägger sedan att han menar att det är absurt att dagens partier lyfter sysselsättningen som främsta mål, när allt fler människor uppfattar brist på tid som största problem.

– Det finns ett slags grundbedrägeri mot människan i det, säger han i "Värvet".

Miljöpartiet har tidigare kopplats ihop med andra kändisar, som i olika sammanhang samarbetat med partiet.

Däribland artisten Jason "Timbuktu" Diakité, som satt i de grönas arbetsgrupp mot främlingsfientlighet och rasism, och tv-stjärnan Fredrik Wikingsson som hjälper partiet att ta fram olika kampanjgrepp.

Fredrik Lindström har avböjt att kommentera.

FAKTA

Andra kändisar som kommit ut politiskt

Henrik Schyffert, komiker (S)

Joel Kinnaman, skådespelare (S)

Alex Schulman, författare och krönikör (S)

Wille Crafoord, artist (M)

Linda Bengtzing, artist (C)

Marit Bergman, artist (V)

Stellan Skarsgård, skådespelare (rödgrön)

Anders "Moneybrother" Wendin (rödgrön)

Mange Schmidt, artist (M)

ARTIKELN HANDLAR OM