Ebola-viruset kan ha kommit till Europa

1 av 3 | Foto: AP
NYHETER

Ebola-viruset kan ha nått Frankrike.

Den dödliga smittan befaras ha spritt sig via ett flygplan från Guinea till Paris.

Flygplanet från Guineas huvudstad landade på Charles de Gaulle-flygplatsen, norr om Paris, på fredagmorgonen. Kort därefter testades planets passagerare och besättning för att se om någon var smittad av ebolaviruset.

Orsakar diarré

Misstanken om att någon av passagerarna kunde ha det mycket smittsamma viruset väcktes på grund av en smutsig toalett på planet.

Viruset är känt för att orsaka svår diarré.

Enligt en talesperson för Air France har samtliga tester visat negativt, enligt franska nyhetssajten France 24.

Sedan början av året har minst 134 misstänkta ebola-fall rapporterats i Guinea.

”Inte under kontroll”

Utbrottet startade på landsbygden i Guinea och nådde därefter huvudstaden Conakry.

Epidemin har hittills krävt närmare 100 liv. Det har även rapporterats fall av sjukdomen i Liberia och tre misstänkta offer har identifierats i Mali.  Fall har också upptäckts i Sierra Leone.

Sylvain Baize, som leder Frankrikes nationella referenscentrum för blödarfeber, säger till nyhetsbyrån AFP att utbrottet  är allvarligt och inte är under kontroll.

Landet en knutpunkt

I Frankrike har man därför ökat vaksamheten för viruset, då landet är en knutpunkt för flygtrafik från regionen, enligt France 24.

Enligt hjälporganisationen Läkare utan gränser har ebolaepidemin nått en aldrig tidigare skådad omfattning.

FAKTA

Det här är ebola

Ebolavirus är ett virus som orsakar ebolafeber, en blödarfeber med hög dödlighet. Ebolavirus kan smitta människor och djur via blod och kroppsvätskor.

Viruset sprids via blodet ut i kroppen och dödar kroppens celler. Det leder till ett häftigt sjukdomsförlopp med blödningar ur kroppsöppningarna.

Dödligheten är mellan 50 och 90 procent.

Sjukdomen går inte att bota eller vaccinera sig mot.

De första dokumenterade fallen av ebolafeber hos människor upptäcktes i Sudan och Kongo 1976 och fick namnet efter den kongolesiska floden Ebola. 318 människor insjuknade, av dem dog cirka 90 procent.

Källa: WHO