Utlämnas till Sydafrika – tre år efter mordet

Hävdade att han var för sjuk för att utlämnas - på grund av posttraumatisk stress

1 av 3
Anni Dewani var på smekmånad i Sydafrika med sin nyblivne make Shrien när hon kidnappades och mördades. Enligt åklagaren var det maken som beställt mordet.
NYHETER

Shrien Dewani, 33, misstänks för stämpling till mordet på sin svenska fru Anni, 28, under parets smekmånad i Sydafrika.

I flera år har han påstått att han var sjuk - för att undvika att utlämnas till landet.

Nu är han på väg till Sydafrika.

Anni Dewani, 28, från Mariestad befann sig på bröllopsresa i Sydafrika i november 2010 när beväpnade män stoppade taxin hon och hennes man färdades. Paret tvingades ut på gatan och Anni sköts till döds med flera skott.

Tre män har dömts för mordet i sydafrikanska domstolen och en av dessa pekade tidigt i polisutredningen ut Anni Dewanis man, Shrien Dewani, som inblandad i mordet. Den då 30-årige mångmiljonären från Bristol begärdes utlämnad till Sydafrika, misstänkt för stämpling till mord.

Men Dewani, som hela tiden nekat till anklagelserna, hävdade att han var för sjuk för att utlämnas, på grund av posttraumatisk stress.

Han överklagade beslutet i flera instanser.

Utlämnas i morgon

Efter flera rättsliga turer, kom i början av februari besked från det brittiska rättsystemet att han kan utlämnas så länge som den sydafrikanska regeringen kan meddela hur länge som han kommer att hållas kvar i landet innan rättegången hålls.

På måndagskvällen fördes Dewani från ett sjukhus till flygplatsen i Bristol för att där sättas på ett plan till Kapstaden, skriver Sky News.

Klockan 09.55 på tisdagen landar planet i Kapstaden, enligt The Guardian. En domstol i staden ska då ta beslut om Dewani är frisk nog att ställas inför rätta. Dewani ska höras vid 11.30 på tisdagen, skriver sydafrikanska News24.

Jobbade i Stockholm

Till Daily Mail säger Anni pappa att han alltid undrat över Shriens Dewanis påstådda sjukdom.

– Han mådde bra när han reste tillbaka från Kapstaden med Annis kropp och greps kort efter det, säger pappan till tidningen.

Anni Dewani arbetade som ingenjör på Ericsson i Stockholm, men flyttade till London när förhållandet med mångmiljonären Shrien Dewani blev seriöst.

De gifte sig i oktober 2010 och 300 gäster från hela världen var inbjudna till bröllopet. Paret hann vara gifta i 16 dagar innan Anni mördades under deras smekmånad i Sydafrika.

FAKTA

Detta har hänt:

Den sjunde november 2010 landade de nygifta i Kapstaden. De hoppade direkt på ett annat plan, och tillbringade fyra nätter i Krugerparken.

Den 12 november landade de på nytt i Kapstaden och kördes av chauffören Zola Tongo till sitt femstjärniga hotell, Cape Grace.

Den 13 november bestämde sig paret för att äta på Mzoli's BBQ restaurant, efter att kocken Jamie Oliver rekommenderat den i en tidning. De kördes dit av av Zola Tongo.

Shrien Dewani hävdar sedan att hans hustru ville ”se slummen” och de körde runt i kåkstaden sent på kvällen. Då ska två beväpnade män ha kidnappat Anni, slängt ut Shrien och chauffören, och kört iväg.

På morgonen den 14 november hittades Anni Dewani död i bilen, skjuten i nacken.

Den 17 november greps Xolile Mnguni, misstänkt för delaktighet i mordet. Samma dag släpptes Annies kropp. Den fördes till London och sedan till Sverige, där hon kremerades och hennes aska spreds i Mariestad.

Den 19 november greps ytterligare två personer, Mziwamadoda Qwabe och chauffören Zola Tongo. Alla tre åtalades den 20 november för rån, kidnappning och mord.

Den 20 november bad polisen Shrien Dewani, som flugit hem till England med sin hustrus kropp, att återvända till Sydafrika för att hjälpa till med identifiering.

Den 25 november kom ett uttalande från Shriens familj att han var rädd för att återvända då han fruktade att man skulle anklaga honom för att ”rädda ansiktet” gällande rädda turister.

Den 3 december hävdade Xolile Mnguni och Mziwamadoda Qwabe att de misshandlats av polis.

Den 7 december gjorde Zola Tongo en uppgörelse i rätten och erkände sin delaktighet i mordet, men hävdade att han fått betalt av Shrien Dewani för att arrangera mordet.

Shrien Dewani har sedan dess kämpat mot att utlämnas till Sydafrika.