FN skickar trupp till CAR

1 av 2
En medlem i anti-Balaka-milisen poserar med en machete
NYHETER

Tusentals människor har dödats och hundratusentals flytt striderna i Centralafrikanska republiken.

På torsdagen beslutade FN att skicka 12 000 fredsbevarande styrkor till landet, rapporterar AP.

Säkerhetsrådet röstade enhälligt för resolutionen, som även kräver att alla beväpnade grupper i landet lägger ned sina vapen.

Styrkan – 10 000 soldater och 1 800 poliser – ska vara på plats den 15 september.

Franska trupper på plats

Frankrike har redan 2 000 soldater på plats i den forna kolonien. De har tillåtelse att bistå FN med "alla nödvändiga medel".

Även Afrikanska Unionen har runt 5 000 soldater i landet, men de ska integreras i den kommande FN-styrkan.

FN har tidigare varnat för ett stundande folkmord i landet, efter att beväpnade män från milisgruppen anti-Balaka börjat rensa stad efter stad på muslimska invånare. De som inte lyckats fly har i många fall lynchats och lemlestats. Våldsamheterna tog fart efter en kupp mot den sittande regimen i mars 2013.

EU har tidigare lovat att sända 800 soldater till landet.

Mer info kommer

FAKTA

CAR

Centralafrikanska republiken (CAR), med kring 4,5 miljoner invånare, har sedan självständigheten från Frankrike 1960 haft flera kupper och militära revolter.

År 2012 inledde den huvud­sakligen muslimska rebellalliansen Seleka en offensiv mot François ­Bozizé som tog makten i en kupp för åtta år sedan. Bozizé  avsattes ­sedan rebeller intagit ­huvudstaden Bangui.

Som svar på Seleka har den kristna milisgruppen anti-Balaka bildats.

Enligt FN har tusentals människor dödats i samband med den senaste ­tidens tilltagande våld mellan muslimer, som utgör runt 15 procent av befolkningen, och kristna, som utgör runt hälften av befolkningen. Hundratusentals har flytt våldet.