Löfven: ”Reinfeldt skämmer ut Sverige”

1 av 2 | Foto: Natanael Johansson
NYHETER

EU-kommissionen hotar att dra Sverige inför domstol.

Anledningen är att regeringen inte ändrat lagen för att få stopp på missbruket av tidsbegränsade anställningar.

– Det är hårresande, Fredrik Reinfeldt skämmer ut Sverige, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Vid flera tillfällen har EU-kommissionen ställt krav på att den svenska regeringen måste ändra lagstiftningen som reglerar anställningsformer. Kritiken har handlat om att det i Sverige i dag är möjligt att stapla olika visstidsanställningar på varandra.

Det finns i dag ingen bortre tidsgräns för hur länge en person kan anställas via allmän visstidsanställning, vikariat och säsongsanställning hos en och samma arbetsgivare.

Nya krav

Men regeringen har tagit strid och ännu har ingen förändring skett. I dag kom EU-kommissionen med ännu ett hårt krav mot det missbruk av staplade anställningar man ser. Det handlar om ett motiverat yttrande mot Sverige för brott mot EU:s direktiv om visstidsanställningar. Om inte lagstiftningen ändras inom två månader riskerar Sverige att dras inför EU-domstolen.

Dagens besked har fått S-ledaren Stefan Löfven att ilskna till.

– Fredrik Reinfeldt skämmer ut Sverige. De obegränsade staplingarna av visstidsanställningar innebär att människor får arbeta under mycket stor osäkerhet under lång tid, säger han.

"Regeringen tycker detta är okej"

Enligt Löfven innebär missbruket att människor inte får ordentligt med fäste på arbetsmarknaden.

– Det gör också att de har svårt att få telefonabonnemang och hyra en lägenhet. Staplandet drar ned svensk arbetsmarknad och ekonomi och för de enskilda är det ett elände. Men regeringen tycker att det är okej att människor behandlas på detta sätt, säger han.

Hans parti har dock ingenting emot tidsbegränsade anställningar i sak.

– Det finns så klart fall där man behöver ha visstidsanställningar, det är inget snack om det. Men dagens regler innebär att du kan stapla dem på varandra i all oändlighet, det finns det inga argument för. Det har inte heller bidragit till någon lägre arbetslöshet, säger han.

Han menar att regeringen både har infört oacceptabla regler, men dessutom skadar Sveriges anseende.

– Det är blir fullständigt erbarmligt att Sverige ska vara det land som tar strid för sådana konstiga bestämmelser. Det är fullständigt oacceptabelt.

"Vi har god dialog med kommissionen"

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har avböjt att kommentera dagens besked från EU-kommissionen. Men arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) säger i ett skriftligt uttalande:

– Fasta jobb är grunden på svensk arbetsmarknad och ska så vara. Tidsbegränsade anställningar är ett viktigt komplement, men får inte missbrukas.

Hon menar också att Sverige har en god dialog med kommissionen.

– Jag kan konstatera att de nu släppt sin kritik i vissa delar. Vi kommer nu att titta vidare på vad de säger och inom två månader ska vi komma in med ett svar, säger hon.

Svantesson tar dock lätt på kritiken från Stefan Löfven:

– Tomma tunnor skramlar mest. Vi har en god dialog med kommissionen i det här ärendet. Om det är någon som ska skämmas så är det Stefan Löfven som inte förstår hur jobben växer till och föreslår tunga skattehöjningar på jobb och företagande.

FAKTA

Dagens regler

• Den som varit anställd hos samma arbetsgivare i mer än två år under en femårsperiod på antingen allmän visstidsanställning eller vikariat har rätt till en tillsvidareanställning.

• Tid i de båda anställningsformerna räknas dock inte ihop. Det gör att en arbetstagare kan arbeta två år i varje form, sammanlagt fyra år, hos samma arbetsgivare utan att få rätt till en tillsvidareanställning.

• På grund av de glapp på några dagar eller veckor som ofta förekommer mellan tidsbegränsade anställningar kan de fyra årens anställningar spridas ut över en period som är längre än fem år, trots att arbetstagaren arbetar mer eller mindre kontinuerligt för arbetsgivaren.

• Då ramtiden om fem år har löpt ut börjar allt om på en ny kula.

Källa: TCO