Johan jagas – i hela världen

Flera av Sveriges största bedragare har försvunnit från polisens radar

NYHETER

De är Sveriges mest eftersökta bedragare och har lurat till sig mångmiljonbelopp.

En av dem är 26-årige Johan – misstänkt för 354 fall av grovt bedrägeri.

– Det konstiga är att det inte finns några spår efter karln, säger kammaråklagare Eva Kokkonen.

Antalet bedrägerier ökar kraftigt i Sverige. En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) konstaterar att brott som skadegörelse minskar, stöldbrotten ligger stilla medan trafikbrott och narkotikabrott ökar marginellt. Men en stapel skiljer sig kraftig från de andra i statistiken: bedrägeribrotten.

Ökning på 150 procent

Bedrägerierna ökade under 2013 med 15 procent. På tio år har de anmälda bedrägeribrotten mer än fördubblats – de har ökat med 157 procent.

I juni 2012 häktades Johan i sin frånvaro av Linköpings tingsrätt, misstänkt för att ha skickat ut bluffakturor till hundratals småföretagare.

Över 300 betalade in fakturan på 3 369 kronor. Han har fått in ungefär 1 136 000 kronor för en tjänst som aldrig tillhandahölls, enligt åklagare Eva Kokkonen som har hand om fallet.

Stort mörkertal

Hur många som egentligen fått bluffakturorna är oklart. Kokkonen tror att mörker­talet kan vara stort.

Men någon rättegång har inte kunnat genomföras eftersom han har hållit sig undan. Polis och åklagare tror att han befann sig i Thailand när brotten begicks under sommaren och vintern 2011.

– Vi har tagit ifrån honom passet, vilket brukar vara en effektiv åtgärd och vår sambandsman i Thailand vet att polisen där aktivt letar efter honom. Vi får se om han dyker upp, säger Eva Kokkonen.

Johan är en av 44 svenskar som eftersöks internationellt av Interpol.

Polisen mer effektiv

Johan Sone är biträdande sektionschef vid Fast, Rikskriminalpolisens grupp för aktivt sökande efter förrymda. Han berättar att polisen blir allt mer effektiv i jakten på internationellt efterlysta – både i Sverige och utomlands.

– Det finns ett ökat internationellt polisiärt samarbete och vi delger varandra information i större utsträckning. Sedan är allmänheten en viktig informationskälla, vilket den är i all polisär verksamhet, säger Johan Sone.

Under 2013 greps rekordmånga, 160 personer, i utlandet som varit efterlysta av svensk polis. Samtidigt greps 206 internationellt efterlysta i Sverige.

– I det generella polisarbetet är vi bättre på att kartlägga personer och deras identitet. Ökad kunskap och medvetenhet gör att fler personer fastnar i det här finmaskiga nätet, säger Johan Sone.

FAKTA

Detta misstänks Johan för

■ ■ Är häktad på sannolika skäl misstänkt för 354 fall av grovt bedrägeri. Enligt åklagare Eva Kokkonen har 26-åringen försökt att sälja prenumerationer på en spärrtjänst och varningslistor med namn på oseriösa företag – till småföretag. Fakturor på 3 369 kronor har skickats ut till företagen, oavsett om de tackat ja eller nej till tjänsten.

– Det är ju lite ironiskt att de skulle varna för oseriösa företag, men det är synd om alla företag som betalat in pengar, säger Eva Kokkonen.

■ ■ Polisen misstänker att 26-åringen tidigare befunnit sig i Thailand. Hans pass och konton är spärrade. Han häktades, i sin utevaro, i juni 2012. Efter det finns inga spår efter honom.

– Jag har ingen aning om var han befinner sig och har aldrig kunnat få kontakt med honom, säger hans tillförordnade försvarare Anders Kihlstedt.

■ ■ Totalt misstänks 26-åringen ha lurat till sig över 1,1 miljoner kronor.

Så många internationellt misstänkta grips