Fängelse för mordplaner mot Lars Vilks

NYHETER

Muhammad Hassan Khalid vsmidde planer för att mörda den svenske konstnären Lars Vilks.

I dag fick han sin dom.

På torsdagen fick Muhammad Hassan Khalid sin dom av en domstol i Philadelphia i USA. Han döms till fem års fängelse, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Han är den yngste som dömts för terrorbrott i USA. Domen mot honom skulle ha kommit i januari, men sköts upp för en kompletterande psykologisk utvärdering.

Har stöttat terrorister

Muhammad Hassan Khalid fälls för att ha stöttat terrorister. Han har ingått i en konspiration med Colleen LaRose och Jamie Paulin Ramirez, även kända som "Jihad Jane" och "Jihad Jamie". De har sedan tidigare dömts till tio respektive åtta års fängelse.

20-åringen har erkänt sig skyldig till terrorbrott.

Han greps för tre år sedan och tiden han suttit i förvar räknas av från strafftiden, skriver Reuters.

Ville mörda Vilks

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks med profeten Muhammed framställd som rondellhund. Protester spred sig i den islamska världen, och ett pris sattes på Lars Vilks huvud.

Colleen LaRose, Jamie "Jihad Jamie" Paulin och ledaren för terrorcellen har enligt åklagaren tillsammans med 20-åringen smitt mordplanerna på Irland mot Lars Vilks.

Colleen LaRose och Jamie Paulin har tidigare dömts till tio respektive åtta års fängelsestraff. Domen mot 20-åringen har skjutits upp flera gånger, bland annat i avvaktan på ytterligare psykologiska undersökningar.

FAKTA

Hotet mot Vilks

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

Drygt två år senare, i oktober 2009, greps amerikanskan Colleen LaRose i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose, även känd som "Jihad Jane", har erkänt. Hon dömdes i januari i år till tio års fängelse.

I mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som "Jihad Jamie". Hon utlämnades till USA och dömdes i januari i år till åtta års fängelse. Terrorcellens ledare Ali Damache, som är gift med Jamie Paulin Ramirez, sitter frihetsberövad i Irland och försöker undvika utlämning till USA.

I juli 2011 greps Muhammed Hassan Khalid som i dag är 20 år. Han är den yngsta som åtalats för terrorbrott i USA. Khalid, som har sina rötter i Pakistan, ska ha hjälpt pakistanska extremister att översätta propagandafilmer till engelska och även ha hjälpt LaRose smuggla ett stulet amerikanskt pass till en terrorist.

(TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM