Varningen: ”Risk för gräsbränder”

Foto: Grafik: Fredrik Persson
Risken för gräsbränder enligt SMHI:s prognos.
NYHETER

Med det varma och soliga vädret kommer också faror.

Nu varnar SMHI för att det finns stor risk för gräsbränder i delar av landet.

– Det är läge att ta det extra försiktigt, säger meteorologen Therese Fougman.

På söndagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till en mindre brand i Yngsjö utanför Kristianstad. Också i andra änden av landet kom liknande larm.

Strax efter klockan elva ryckte räddningstjänsten ut till en markbrand i Hortlax i Piteå kommun. Årets första i kommunen.

”Bra att hålla koll”

– Det är en mindre markbrand. Kanske hundra kvadratmeter, sa Patric Persson, ställföreträdande insatsledare på räddningstjänsten i Piteå, då.

Branden kunde släckas relativt omgående. Men eftersom snön försvunnit och det börjar bli torrt också uppe i norra Sverige lär det i Hortlax inte bli den enda Patric Persson och hans kollegor rycker ut på.

– Nu torkar det gamla gräset upp och då blir spridningsrisken stor. Det är alltid ett bra tips att hålla koll då man eldar, säger han.

Och han är inte ensam om att larma för gräsbränder.

Stor risk på flera håll

SMHI har utfärdat en varning för ”stor risk för gräsbrand” längs stora delar av norra Norrlandskusten liksom i mellersta Sverige.

– Det är stor risk i och med att växtligheten inte riktigt kommit i gång och fjolårsgräset är lättantändligt. Vädret har också betydelse. Det är soligt och varmt, skulle det vara molnigt och regnigt skulle risken inte vara lika stor, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Hon säger att risken för gräsbränder är mindre i södra Sverige eftersom nytt, fuktigare, gräs börjat växa.

Eftersom högtrycket ser ut att ligga kvar i stora delar av landet under veckan uppmanar Therese Fougman till försiktighet om man tänker elda.

– Många är lediga och kanske har picknick eller grillar. Det är läge att ta det extra försiktigt.

FAKTA

Gräsbrandrisk

■ ■ SMHI utfärdar sedan många år allmänna varningar när det är stor brandfara. Varningarna grundas på flera olika beräkningsmetoder som utvecklats på SMHI i samarbete med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

■ ■ Under våren beror brandrisken i gräs på vädret och på om det finns gammalt fjolårsgräs som kan börja brinna.

SMHI tar hänsyn till vädret och om det finns mycket torrt fjolårsgräs när de gör kartorna. Är fjolårsgräset eller luften fuktig väger det in i brandriskprognosen. Kartan visar också när så mycket nytt grönt gräs vuxit upp att brandrisken hämmas.
■ ■ Den röda färgen på kartan anger stor risk för gräsbrand. Prognosen innebär att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och sprider sig snabbt. Lokala variationer eller snabba väderomslag kan göra så att risken för gräsbrand snabbt kan ändras.
■ ■ I de orangefärgade områdena kan fjolårsgräs börja brinna om vädret gör så att gräset torkar upp. Risken för gräsbrand är liten eller måttlig. Men lokala variationer eller snabba väderomslag kan göra så att risken för gräsbrand snabbt ändras.

Källa: SMHI