Lavrov till attack inför Bidens besök

USA:s vicepresident på tvådagarsbesök i Ukraina

1 av 4 | Foto: AP
Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister.
NYHETER

USA:s vicepresident Joe Biden har under måndagen anlänt Ukraina.

Då går Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov till attack – och hävdar att motparterna brutit mot överenskommelsen i Genève.

I förra veckan drog många en lättnadens suck.

USA och Ryssland såg ut att ha kommit överens om hur situationen i Ukraina skulle hanteras, och hotet om ett fullskaligt krig var undanröjt.

Bara fyra dagar senare höjs tongångarna ländarna emellan till högoktaniga nivåer.

Ryska anklagelser

Samtidigt som vicepresidenten Joe Biden under måndagen flugit till Kiev, för att bland annat träffa Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk, anklagar Ryssland övriga parter för att ha spelat falskt.

– Genèveavtalet har inte bara negligerats, åtgärder dessutom vidtagits, främst av de som tog makten i Kiev, som grovt bryter mot de överenskommelser som nåddes i Genéve, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under en presskonferens enligt AFP.

Men från amerikanskt håll är tongångarna inte oväntat annorlunda. Där har man meddelat Ryssland att tiden för att ta till de åtgärder man kom överens om i Genève börjar ta slut.

USA:s president Barack Obama har varnat Ryssland för ytterligare sanktioner om man inte tagit aktiva åtgärder för att milisgrupper i östra Ukraina ska lägga ner sina vapen.

Inte rädda

Men sanktioner verkar inte vara något Ryssland räds.

– Att försöka isolera Ryssland har absolut ingen effekt, för det är helt omöjligt att isolera Ryssland från resten av världen, säger Sergej Lavrov enligt AFP.

Ledningen i Kiev har inte beviljat amnesti för gripna upprorsmakare, som man enligt Genévavtalet förbundit sig att göra, enligt den ryske utrikesministern.

Joe Bidens besök i Ukraina väntas pågå till tisdag kväll då han flyger tillbaka till USA. Under dagarna ska han förutom att träffa premiärminister Jatsenjuk också möta president Oleksandr Turtjynov för att bland annat diskutera sätt att stärka Ukrainas ekonomi.