Förde ut 116 kilo guld för 30 miljoner

NYHETER

Våldsamma rån mot guldbutiker inträffar hela tiden.

Men vart tar det stulna guldet vägen?

– När det har smälts ner är det omöjligt att spåra, säger en polis i kvällens Kalla Fakta.

I TV4:s Kalla Fakta som sänds i kväll har man besökt tio butiker i tre svenska städer, Stockholm, Malmö och Göteborg och testat om det gick att sälja guld utan att visa legitimation.

I programmet får man veta att de som vill handla med begagnat guld måste registrera sig. Varje smycke som guldsmeden köper in ska beskrivas i ett kvittoblock och rapporteras in till polisen.

Därefter ska smycket ligga på lagret i en månad, så att polisen hinner kontrollera om det är stulet.

Kalla Faktas team undersökte om de trettio valda guldhandlare följer lagen.

För ut 116 kg guld till Dubai

I Stockholm var det fem av tio som gick med på att köpa guld utan att reportern som utgett sig att vara säljare visade legitimation.

I både Malmö och Göteborg var det två av tio som struntade i legitimationskravet, det viktigaste kravet som lagen ställer.

Kalla Fakta besökte även en butik i Stockholm som ägs av en person som man i programmet kallar "storhälaren". Enligt Kalla Fakta ska svenska tullen vid en kroppsvisitering av mannen hittat ett sönderrivet dokument från tullen i Dubai. Det visar att mannen vid ett enda tillfälle fört ut åtta kilo guld till emiratet.

Dessutom har svenska polisen fått information från myndigheterna i Dubai om att mannen och hans familj deklarerat import av gult i emiratet vid 13 tillfällen. Sammanlags ska 116 kilo guld, värt över 30 miljoner kronor, förts ut Sverige till Dubai. Butiksägaren har inte redovisat hur han fått tag på guldet.

(Aftonbladet)