Ivana, 8, får inte gå i skolan

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
”Faller mellan stolarna” Serafina tigger utanför butiker på dagarna och Vasil är hemma med barnen eller samlar burkar. Familjen är romer från Bulgarien men har i närmare tio år varit resande i Sverige. Dottern Ivana är född på Hudiksvalls sjukhus och har levt större delen av sitt liv i Sverige, men har aldrig fått gå i skolan.
NYHETER

MOTALA. Ivana, 8, är född på Hudiksvalls sjukhus.

Hon bor i Motala och har levt större delen av sitt liv i Sverige.

Men har aldrig gått i skolan.

Sängar står överallt i den slitna men välstädade lägenheten i Motala. Här bor fyra vuxna och tre barn mellan 5 och 12 år sedan några månader tillbaka.

De är romer från Bulgarien och tillhör en grupp på 80 personer som slagit sig ner i den östgötska kommunen med 43 000 invånare. Alla hyr lägenheter eller husvagnar av hyresvärden Thomas Gruber.

Ivanas mamma Serafina, 33, tar fram pass och id-kort för att visa oss.

– Titta, Ivana är född i Sverige. Det står i passet.

Barnen håller sig hela tiden nära sina föräldrar och ser oroliga ut. De tror att vi är här för att skicka tillbaka dem till Bulgarien.

Ska räcka till alla

Vanligtvis tigger Serafina utanför butiker på dagarna och pappa Vasil, 30, är hemma med barnen eller samlar burkar. Ibland hjälper han hyresvärden med praktiska sysslor.

– Varje timme som jag inte är ute och försöker tjäna pengar betyder att mina barn inte får någonting, säger Serafina.

De får ihop 100–300 kronor om dagen som ska räcka till sju personer. Hyran är på 1 000 kronor per vuxen och månad. Då ingår värme, vatten och el.

Familjen har varit resande i Sverige i närmare tio år. De har hankat sig fram med hjälp av tillfälliga påhugg, bärplockande, burksamlande och tiggeri.

Sedan de kom till Motala har de fått hjälp av hyres­värden och frivilliga som skänkt leksaker och kläder.

Vill träffa andra barn

Socialtjänsten gjorde i februari en kartläggning av situationen för romerna som kommit till Motala. Då fanns 19 barn under 15 år. Och enligt kommunen var det fattigt men inte ”akut social misär”.

– Som vi förstår det har flera bott i Sverige i många år. Hade de varit asylsökande eller papperslösa hade vi kunnat erbjuda saker som skola men nu faller de mellan stolarna. Vi har ställt en fråga till Skolinspektionen om hur vi ska agera, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Ivana har aldrig gått i skolan, hennes 12-årige bror en kort tid men inte i Sverige.

– Jag vill jättegärna gå i skolan och träffa svenska barn, säger Ivana.

I stället leker de med syskon och kusiner, tittar på tv och spelar spel. En 10-årig flicka som vi träffar sitter uppkrupen i en fåtölj och ser på bulgariska såpor.

I Bulgarien och Rumänien lever 80 procent av den romska befolkningen på mindre än 30 kronor om dagen. Fattigdomen gör att Serafina och Vasil menar att familjen inte har någon framtid i Bulgarien. De vill leva i Sverige.

– Här har vi det bra, säger Serafina.

Kyrkan hjälper till

I Motala har EU-migranternas ankomst lett till viss oro men också engagemang.

– Tiggeri är så verklighetsfrämmande. Man är förbannad på hur vi behandlar folk i den europeiska unionen, säger Nicklas Rudberg.

Kyrkan har engagerat sig i barnen och erbjuder två timmar i veckan när de träffas, målar och leker. Kommunen bidrar med en tolk.

Innan vi åker från romernas lägenheter kör en vinröd Volvo förbi med nedvevade rutor, föraren lägger sig på tutan och pekar finger åt barnen som leker.

– Främlingsfientligheten finns överallt. Även i Motala, säger hyresvärden Thomas Gruber.

FAKTA

Lagligt i Sverige

 EU-medborgare som kommer till Sverige som turister får stanna i tre månader. Söker de arbete får de stanna i sex månader om de kan för­sörja sig. Inga pass stämplas i EU och det är svårt att veta hur länge någon vistats i landet.

 Socialtjänsten har ansvar för att inga barn under 18 år far illa.

 Tiggeri är lagligt i Sverige.

 Enligt Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare, finns det inget som tyder på att tiggarna är del av organiserade ligor.

 Enligt Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, är vissa en del av organiserad brottslighet – främst handikappade personer utnyttjas av människohandlare.

Romerna i Motala

 Det pågår en tvist mellan hyresvärden Thomas Gruber som hyr ut lägenheter och husvagnar till EU-migranter i Motala. Kommunen anser att han behöver campingtillstånd för husvagnarna och att lägenheterna är hotellverksamhet. Gruber menar att kommunen agerar för att bli av med romerna. Han vill hjälpa tiggarna att få trygga hem för barnen.

Romerna i Bulgarien

 En miljon romer bor i Bulgarien och utgör 8 procent av den totala befolkningen.

I Bulgarien börjar bara 47 procent av de romska barnen i skolan och knapp hälften av dem går ut grundskolan.

Endast 7 procent av de romska barnen går ut motsvarigheten till gymnasiet.

Källa: Unicef