”En tiggare kan få ihop 60–80 kr”

NYHETER

EU-migranter som tigger syns inte längre bara på storstädernas gator.

– Det har skett en över­etablering, därför rör de sig ut i landet, säger Claes Haglund på Stadsmission­en i Göteborg.

Aftonbladet har i en enkät till Sveriges 290 kommuner frågat hur många EU-migranter som tigger och om antalet har ökat eller minskat.

I de 155 kommuner som svarat finns cirka 1 130 personer och nästan alla svarande upplever att de som tigger är fler i dag.

För 1,5 år sedan kunde en tiggare tjäna 200 kronor om dagen i Göteborg.

– I dag får de 60–80 kronor. Under de senaste månaderna har därför många börjat söka sig till mindre orter, säger Claes Haglund projektledare på Cross­roads som är Stadsmissionens projekt för hemlösa EU-migranter.

Se till att ingen fryser

Främst handlar det om romer som flyr fattigdom, diskriminering och arbetslöshet i Rumänien och Bulgarien. I Motala, Linköping, Göteborg och Uppsala finns barn som lever med tiggarna men inga som tigger.

Ungefär hälften av kommunerna som svarat har någon form av uppsökande verksamhet.

– Är man vuxen och frisk har socialtjänsten inte mycket att ge. Hårdrar man det är vårt uppdrag att se till att ingen fryser eller svälter ihjäl. Vi kan efter prövning erbjuda buss­biljetter hem, säger Fredrik Jurdell avdelningschef på socialtjänsten i Stockholm.

Satsa på integration

Bienvenido Flores, ideell talesperson för många hemlösa EU-migranter i Stockholmsområdet, tycker att det borde satsas på integration.

– Frågan har hamnat på kommunal nivå men det är regeringen som borde ta ansvaret. Sverige kan söka pengar ur EU:s strukturfonder för att bekosta skola, hälsovård och etableringsstöd för dessa människor.

ARTIKELN HANDLAR OM